Жителите на село в Англия разведряват по необичаен начин всекидневните си излизания в условията на изолация и същевременно отдават почит към ключови служители по време на пандемията, разхождайки се "под погледа" на плашила, облечени като лекари, медицински сестри и други, предаде Ройтерс.

Около 30 сламени кукли с размерите на възрастен човек, "издокарани" с перуки, медицински маски и ръкавици, и стетоскопи, "надничат" от градините на жителите на Кейпъл, Съри, на над 40 километра южно от Лондон.

"Трябваше да ободрим селото и да накараме хората да се посмеят, докато излизат на всекидневните си разходки", казва Сали Уайборн, инициаторката на идеята с плашилата.

Много невъзпети герои във времето на пандемията са представени от плашила. Към сламените лекари и медицински сестри се присъединяват полицаи, пощальони, земеделци, служители на супермаркети, работници в чистотата.

Идеята с гигантските кукли всъщност не е нова за обитателите на Кейпъл. Те ги правят всеки юни, за да промотират местен празник и отварянето на градините. Начинанието обаче секва преди девет години след смъртта на съпруга на Сали Уайборн.

След въвеждането на ограничителните мерки във Великобритания на 23 март, позволяващи някои изключения, като например едночасови излизания за тренировки на открито, 78-годишната Уайборн решава да възроди идеята.

Скоро плашилата "изникват" край главните и по-малките улици в селото. Сламените кукли ще правят компания на жителите на Кейпъл и в необозримо бъдеще, тъй като засега остава неясно кога ще бъдат облекчени ограничителните мерки.