Броят на загиналите при терористични нападения в света през 2017 г. - 18 814 души, е спаднал с 27 на сто спрямо предходната година. Това сочи докладът "Глобален индекс на тероризма", публикуван днес от Института за икономика и мир, предаде Франс прес.

Жертвите на тероризма намаляват за трета година поред след върховата стойност от 2014 г., уточнява мозъчният център, базиран в Сидни, който проучва данни, събрани от Университета на Мериленд в САЩ.

Убитите от терористи в Западна Европа са доста по-малко отпреди - 81 за 2017 при 168 през 2016 г. Предварителните цифри за 2018 г. показват, че тази тенденция ще се задържи - под 10 смъртни случая са регистрирани в Западна Европа от януари до октомври, се казва в доклада.

Терористичната групировка "Ислямска държава" почти е изгубила привлекателност заради военните си поражения и намалелите възможности за организиране на атентати в Европа, отбелязва Стив Килела, оглавяващ Института за икономика и мир.

"Увеличените възможности на антитерористите в съчетание с най-добрите техники за проследяване" също са допринесли според него за сериозния спад в броя на жертвите на тероризма в Европа.

В пет страни - Афганистан, Ирак, Нигерия, Сомалия и Сирия, са регистрирани по над хиляда убити през 2017 г. а в други 19 държави - по над сто, се посочва в документа.

През 2017 г. най-силно е пострадал от тероризма Афганистан с 434 нападения срещу полицаи и военни и още 256 - срещу цивилни. През 2016 г. най-силно засегнатата страна бе Ирак, напомня АФП.

ИД си е останала през 2017 г. групировката, убила най-много хора, при все че броят на предполагаемите й жертви е спаднал с 52 на сто спрямо предходната година, констатират аналитиците.

Най-кръвопролитният атентат е бил извършен през 2017 г. от сомалийските свързани с Ал Каида милиции шебаб - атака с кола бомба срещу хотел стана причина за смъртта на 587 души, напомнят авторите на доклада. Следва Египет с нападението на ИД срещу джамия на Синайския полуостров, когато имаше 311 убити и 122 ранени.

Анализаторите обръщат внимание, че в Северна Америка и Западна Европа се засилва "крайнодесният политически тероризъм", станал причина за смъртта на 17 души през 2017 г. при нулев показател четири години преди това.