Починалите в Китай от новия коронавирус вече са 26 човека, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, като се позоваха на властите.

Националната здравна комисия съобщи още днес, че броят на заразените в страната е достигнал 849 към днешна дата.

Предишните данни, обявени вчера, бяха за 18 починали и 644 заразени.

Днес бе потвърден първият смъртен случай, причинен от новия вирус извън централната китайска провинция Хубей, от чийто главен град Ухан тръгна заразата в края на миналата година, отбелязва АП и БТА.

Той е бил регистриран в северната провинция Хъбей, която граничи с Пекин. 80-годишен мъж е починал, след като се върнал след двумесечен престой при свои роднини в Ухан.

Припомняме, че Световната здравна организация (СЗО) обяви, че новият коронавирус, който се появи в Китай и се разпространи в няколко държави, все още не представлява международна извънредна ситуация, но развитието му се следи "всяка минута".

Както е известно, Пекин отмени всички празнични мероприятия, свързани с китайската Нова година, заради плъзналата зараза. Тържества няма да има нито в столицата, нито в останалите големи градове. Китайците ще се лишат от фойерверките и празниците в храмовете. Забраненият град - една от основните туристически атракции в Пекин - затвори врати до второ нареждане.

В опит да спрат бързото разпространение на новия смъртоносен китайски коронавирус властите поставиха под карантина 11-милионния град Ухан, откъдето тръгна заразата. Изолиран бе и още един град, в който са регистрирани случаи на болестта - Хуанган, с население 7 млн. души.