Новият министър-председател на Норвегия - лидерът на лявата Работническа партия Йонас Гар-Стьоре, представи днес състава на правителството си, в което жените са мнозинство. В кабинета влизат и двама оцелели от масовото убийство на остров Ютьоя през 2011 г., предаде Франс прес.

Новата коалиция встъпва в длъжност, когато страната скърби след вчерашната трагедия - мъж, въоръжен с лък и стрели, уби петима души в югоизточното градче Конгсберг и рани двама. Според полицията, заподозряният, който е арестуван, е 37-годишен датчанин, приел исляма, за когото е имало подозрения, че се е радикализирал.

От 19-те министерски портфейла, 10 са поверени на жени, включително външното ведомство, за което ще отговаря Аникен Хюитфелт, както и енергийното, и правосъдното.

Жените в новото норвежко правителство са мнозинство

Снимка: AP/БТА

Не за пръв път 53 на сто от постовете в норвежки кабинет се заемат от жени. Това се случи за кратко на два пъти при управлението на Йенс Столтенберг, който бе премиер между 2005 и 2013 г., преди да стане генерален секретар на НАТО.

Новият министър-председател на Норвегия - лидерът на лявата Работническа партия Йонас Гар-Стьоре с министрите

Снимка: AP/БТА

Друга особеност на новото правителство е, че включва двама души, които са били на остров Ютьоя, когато десният екстремист Андерш Беринг Брайвик откри огън по участниците в летен лагер на младежката организация на Работническата партия на 22 юли 2011 г. Тогава загинаха 69 души. Това са 33-годишната Тоние Брена, назначена за министър на образованието, и 35-годишният Ян Кристиан Вестре, който ще поеме министерството на търговията и индустрията.

Новото норвежко правителство на малцинството обединява Работническата партия и земеделската Партия на центъра.

При нападенията на 22 юли 2011 г. загинаха 77 души, още осем станаха жертва на атентата, извършен от Брайвик същия ден срещу сградата на правителството в Осло.