Нападенията станали по време на музикален фестивал в Стокхолм през август миналата година, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Директорът на националната полиция Дан Елиашон каза, че вътрешното разследване може да доведе до санкции, допълва Франс прес.

Скандалът излезе наяве с публикация във в. "Дагенс нихетер" през уикенда. По-рано днес говорителят на шведската полиция Варг Гиландер потвърди информацията.

Според изданието в полицията са били подадени жалби за сексуални посегателства срещу 38 жени, в това число две изнасилвания по време на фестивала през 2015 г., както и през изданието му през 2014 г.

Вестникът съобщи, че са били задържани предполагаеми извършители, повечето от които били афганистански имигранти.

Запитан от Франс прес, говорителят на шведската полиция Гиландер първоначално потвърди 100 ареста, но после уточни, че броят на арестуваните не е установен.

Шведски медии обаче съобщават, като се позовават на вътрешен полицейски доклад, че са заподозрени петдесетина млади афганистанци.

Полицията несъмнено трябваше да съобщи тази информация, но защо не го е направила, ние просто не можем да отговорим, каза говорителят на полицията.

Шведският премиер Стефан Льовен заяви пред шведското издание "Експресен", че случилото се е двойно предателство спрямо младите жени, станали обект на посегателствата.

Случаят не е бил разследван по желания начин, а вторият въпрос е защо полицията не е информирала за тези проблеми, каза Льовен.

"Изпитвам силен гняв, когато виждам, че млади жени не могат да отидат на музикален фестивал, без да бъдат притеснявани, без да са обект на сексуален тормоз или да бъдат атакувани", каза Льовен.

След двете издания на фестивала през 2014 г. и 2015 г., наречен We are Sthlm (съкратено "Ние сме Стокхолм"), който привлича хиляди млади хора, полицията бе съобщила, че е имало относително малко престъпления и малко задържани, съпоставено с броя на участниците, припомня Франс прес.