Десетки афганистански жени и момичета протестираха в западния афганистански град Херат, призовавайки за представителство на жените в следващото правителство на страната, съобщава афганистанският телевизионен канал TOLO News.

Сред протестиращите е имало защитници на правата на жените, студентки и държавни служители.

Протестиращите са държали плакати с лозунги, призоваващи за запазване на постиженията от последните две десетилетия и участието на жените в следващото правителство. Те също така се застъпват за правото на жените да работят и да получават образование.

"Никое правителство няма да бъде устойчиво без подкрепата на жените. Нашето искане: правото на образование и правото на труд във всеки аспект ", гласеше един от лозунгите. "Нарушаването на правата на жените е равно на нарушаване на правата на човека", се казва в лозунга.

Жените и момичетата в демонстрацията призоваха международната общност да не забравя афганистанските жени. Протестите идват на фона на притеснението на обществото относно вакуума на властта в Кабул.

Миналата седмица талибаните обявиха, че занапред момчетата и момичетата ще учат в отделни класове.

"Не се страхувайте, ние сме заедно", гласеше друг лозунг.

След разпадането на бившето правителство, талибаните освободиха няколко водещи жени, работещи в RTA (националните радио и телевизия в Афганистан) и не им позволиха да продължат да работят в медията.