Две жени нарушиха тази сутрин вековна забрана за влизане в хиндуистки храм в южния индийски щат Керала, съобщи първият министър на щата, цитиран от Ройтерс. Двете нарушителки на около 40-годишна възраст влезли в храмовия комплекс Сабаримала, с което нарушили местна традиция, забраняваща влизането там на жени в репродуктивна възраст (между 10 и 50 години).

Това предизвика масови протести и сблъсъци, като на полицията се наложи да използва сълзотворен газ, шокови гранати и водни оръдия срещу демонстранти. Сблъсъците станаха пред парламента на щата Керала в регионалната столица Тируванантапурам, както и в други градове.

Снимка: AP/БТА

Миналата година в Керала избухнаха протести, след като Върховният съд на Индия нареди на властите да отменят забраната жени и момичета в менструална възраст да влизат в храма, който всяка година е посещаван от милиони поклонници.

Консервативните хиндуистки групи вярват, че жените в репродуктивна възраст ще осквернят вътрешното светилище на храма, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Снимка: AP/БТА

Местни телевизии съобщиха, че след посещението на жените в храма главният му жрец го затворил за извършване на ритуали за "прочистване".

Агенция АНИ публикува в интернет направен от полицейски служител видеозапис, на който две жени стоят в храма със забрадки на главата.

Щатското правителство защити решението си да осигури закрила на жените при влизането им в храма и го определи като въпрос на защита на гражданските права.

Снимка: AP/БТА

"Вече заявих, че правителството ще осигури закрила, ако някоя жена поиска да влезе в храма", каза първият министър на Керала Пинараи Виджаян, цитиран от местна телевизия.

Той допълни, че двете жени, които и преди са опитвали да влязат в храма, но не са били допуснати от поклонниците в него, днес не са срещнали никакви пречки да влязат. Засега не е ясно как този път те са успели да избегнат поклонниците, които пазят храма.

Основната опозиционна политическа сила в щата обаче заплаши с протести.

"Това е предателство. . . Правителството ще трябва да плати цената за това нарушение на обичаите", заяви заместник-председателят на Щатския конгресен комитет за Керала на партия Индийски национален конгрес (ИНК).

ИНК е основната опозиционна сила в щата, който се управлява от коалиция от леви партии.