"Жълтите жилетки", разделени по отношение на възможността да представят свои кандидати на европейските избори, започнаха да се мобилизират отново днес следобед във Франция, показвайки непримиримостта си срещу президента Еманюел Макрон, който си връща популярността, десет дни след началото на големия национален дебат, който трябва да разреши безпрецедентната социална криза, съобщи "Франс прес".

Целта на "жълтите жилетки" е да присъствието им по улиците да остане видимо. От средата на ноември техните протести срещу социалната и данъчната политика на правителството разтърсват всяка събота много френски градове.

По данни на властите през последните две съботи в протестите са се включили 84 хиляди участници. Движението изглежда получи втора вълна след затишието по Коледа и Нова година.

От 10 дни обаче правителството се опитва да канализира недоволството, като организира срещи за граждански дебати. Вчера сайтът на големия национален дебат показваше над 1500 такива събития.

За да поддържат обществената мобилизация, на 11-ите си протести "жълтите жилетки" прибягнаха до нова стратегия.

Към обяд на известния парижки булевард "Шанз Елизе" се събраха няколкостотин протестиращи, които се разделиха на четири отделни шествия, три от които ще се съберат на площада на Бастилията в центъра на столицата. Много малко от участниците в протестите изглеждат убедени от националния дебат.

 

"Големият дебат е преди всичко голям маскарад. Имаме впечатлението, че участниците в него се подбират", заяви Матийо Стирна, 36-годишен дърводелец, дошъл от Северна Франция, за да участва в протестите.

Според Ерик Друе, застанал начело на около 500 жълти жилетки в Източен Париж, също отправи критики към дебата. Според него това е начин за правителството да спечели време.

Няколко проучвания на общественото мнение показаха, че популярността на президента Еманюел Макрон се повишава. В същото време в редиците на "жълтите жилетки" се появиха нови вътрешни конфликти, след като техните лидери Ерик Друе и Присия Людоски влязоха в конфликт.

След като в сряда беше обявено създаването на листа на "жълтите жилетки" за европейските избори, под името "Обединение за гражданска инициатива" (ОГИ), се появиха разногласия. 

64-годишният пенсионер Марк, живеещ в парижко предградие, е дошъл на протеста, защото се плаши от политизацията на движението. "Разпръскваме се, трябваше да останем заедно", казва той, но се успокоява, че нещата ще потръгнат, когато "дойдем тук и на свой ред ги уплашим".

"Жълтите жилетки" са поканени да участват и в "жълта нощ", която ще продължи от 17 до 22 ч. (16 до 21 ч. по Гринуич) на площада а Републиката.

 

Извън Париж властите се опасяват от ексцесии в Бордо и Тулуза, където движението има много активни поддръжници и през последните седмици имаше сериозни случаи на насилие. В Нормандия и в Еврьо "жълти жилетки" се събират от сутринта и е имало няколко напрегнати момента, съобщиха местните власти.

В Еврьо са се събрали около 1500 протестиращи и е имало сблъсъци с полицията.

Предвидени са и няколко нощни шествия в Монпелие и Олорон сен Мари. Снощи беше проведен нощен протест в Дюнкерк. Във Фейсбук имаше амбициозни проекти за организиране на човешки вериги.

За утре е предвидено друго шествие: на "червените шалове", за да бъде чуто "мълчаливото мнозинство" и да бъдат защитени демокрацията и институциите от насилието, до което се стигна на много протести на "жълтите жилетки" от ноември насам.

От днес силите на реда, които използват спорните отбранителни оръжия с несмъртоносни куршуми ще бъдат екипирани и с камери, заяви министърът на вътрешните работи Кристоф Кастанер.

Той обеща по-голяма прозрачност при използването на това несмъртоносно оръжие, което е обвинено за травми на очите на няколко протестиращи. Вчера френският съд отказа да забрани употребата му въпреки опасенията на някои синдикати и правозащитни организации, че това може да доведе до нови пострадали и дори жертви сред протестиращите. 

Стотици "жълти жилетки" се събраха пред сградата на Европейския парламент в Страсбург и преминаха през центъра на града, съобщи в. "Фигаро". В шествието участват между 200 и 300 души по преценка на изданието.

Протести се очакват и в Тулуза, където днес беше отменена планирана среща на представители на движението с кмета. Причината беше нежеланието на местните власти да я излъчват пряко във Фейсбук.

По данни на радио "Франс енфо" протести се провеждат в Руан, Кан, Бордо, Ница, Льо Ман, Нант и други градове, където има и сблъсъци с полицията.

В Бордо е планирано и нощно шествие. Организаторите държат в тайна маршрута му.

Френската министърка на отвъдморските територии Аник Жирарден предложи на участници в акцията на "жълтите жилетки" да организират среща. Тя подчерта, че отвъдморските територии имат какво да предложат на националните дебати.

"Трябва да се вслушваме в гражданите", заяви Жирарден. Телевизия Бе Еф Ем показа също как тя обсъжда инициативата за провеждане на граждански референдум с професора по право и икономика Етиен Шуар, който подкрепя активно тази идея.