Сградите в столицата Сантяго се разлюляха, а малки вълни цунами предизвикаха наводнения в няколко крайбрежни града.

Загинали са поне петима души, евакуирани са около един милион души зарадиопасност от цунами, заяви представител на министерството на вътрешните работи, цитиран от Франс прес и БТА. Жертвите са две жени и трима мъже.


Властите издадоха предупреждение за опасност от цунами по цялото крайбрежие, а трусът е бил толкова силен, че е усетен чак от другата страна на континента, в аржентинската столица Буенос Айрес.

Президентката на Чили Мишел Бачелет нареди живеещите в зоните с ниско надморско равнище по тихоокеанското крайбрежие да бъдат евакуирани, докато властите не направят пълна оценка на ситуацията.

Повечето от евакуираните са откарани в по-високите райони на крайбрежните градове. Бедствено положение е обявено в провинция Чоапа, където беше епицентърът на труса.

"Това е шестото най-силно земетресение в историята на Чили и най-силното за 2015 г. в световен мащаб", подчерта вътрешното министерство. 

Великденските острови, разположени на 3750 км от Чили, също ще бъдат евакуирани. Предупреждение за опасност от цунами е обявено също в азиатската част на Тихия океан, главно в района на Френска Полинезия.

По чилийското крайбрежие големи вълни стигнаха до центровете на няколко градове, включително Кокимбо и Валпараисо.


Няколко вторични труса, включително един с магнитуд 7,0 и три с магнитуд от над 6,0 разтърсиха региона.

Епицентърът на земетресението бе установен на 42 км от град Канела Баха на дълбочина 11 км..

Държавната телевизия на Чили показа кадри с наводнени улици в Конкон - крайбрежен град, известен с красивите си плажове, недалеч от град Валпарайсо. Подобни наводнения бяха забелязани и в други градове, но няма информация за унищожителни вълни цунами.

Земетресение с магнитуд 8,8 и последвало цунами отнеха живота на над 500 души и разрушиха 220 000 жилищни сгради през 2010 г.

Земетресение с магнитуд 8,2 разтърси северно Чили на 2 април 2014 г.