Земетресение с магнитуд 5,4 е регистрирано днес южно от град Монтелимар в Югоизточна Франция, съобщи Франс прес, като се позовава на централната сеизмологична служба.

Трусът, регистриран в 11:52 местно време (12:52 българско време), близо до град Монтелимар, разположен на границата с департамента Ардеш. Централното сеизмологично бюро на Франция определи труса като "силен" и предупреди за възможни вторични трусове в близко бъдеще.

Земетресението е усетено от жителите на Монпелие, Лион, Сент-Етиен, Гренобъл, Авиньон и Марсилия.

В Монтелимар един човек е бил тежко ранен при срутване на строително скеле, съобщиха властите в департамента Дром. В съседния департамент Ардеш трима души са били леко ранени в резултат на паниката при труса. Материалните щети засега изглежда са ограничени.

Все още не са регистрирани големи щети, съобщиха от префектурата на департамента Дром. Сегашната ситуация не изисква специални предпазни мерки, с изключение на отделни решения на местните власти, уточняват оттам. Властите призоваха всеки, който се почувства неразположен или е ранен при земетресението, да потърси медицинска помощ незабавно. Вероятно е броят на пострадалите през деня да се увеличи.

Според изявлението на кмета на Льо Тей около 200 къщи са били повредени, на стълбите на кметството са се появили пукнатини. Пострадали са и конструкции, които поддържат камбаните в две църкви. Местните жители в социалните мрежи публикуват снимки на напукани подове и стени на домовете си.

След земетресението пожарникарите в департамента Воклюз са получи петдесетина обаждания от граждани, които само съобщавали за труса, без да търсят помощ.