Технически гаф в Геофизичния институт на БАН. Автоматичната им сеизмична система изпрати съобщение до медиите за трус край Смолян, без да има такъв. В 4:19 ч. медиите получиха автоматично генерирано съобщение за земетресение с магнитуд 3,4 по Рихтер в района на Смолян. Според публикуваната информация, трусът е бил регистриран в 4:11 ч. българско време. Дълбочината е била 15,8 км, а епицентърът на 184 км от София.

Автоматизираната система на Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН е идентифицирала по погрешка земетресение на остров Крит като такова край Смолян, обясни директора на института проф. Николай Милошев пред "Дневник".

Системата автоматично е извела и информацията на сайта на института и така тя попада в медиите рано сутринта. Заради ранния час дежурният сеизмолог не е обърнал внимание на съобщението. Проф. Николай Милошев уточни, че на сайта на института пише, че резултатите са предварителни и това трябва да се има предвид.

Минути по-късно дежурните сеизмолози са видели фалшивия сигнал и са го отменили, след като видели, че уредите не отчитат такъв трус у нас.

"Неприятно е, че в такъв момент, когато хората са изнервени, излиза такава информация, но където има технологии, стават и грешки", обобщи директорът на Геофизичния институт към БАН.

Проф. Милошев каза още, че земетресението в Крит не е било много силно - около 5 по скалата на Рихтер, и при него едва ли има щети и пострадали.

"Националната система за сеизмологична информация се състои от около 40 станции в цялата страна. Затова има случаи, в които земетресения се намират далече от нас, но се отчитат при нас. Неточно се определя епицентърът", коментира случая и проф. Емил Ботев от Департамента по сеизмология при Геофизичния институт на БАН пред БНР.

Той посочи, че такива големи различия при определянето на епицентъра на случващото се земетресение се случват рядко:

"Досега сме имали около 3% такива грешки при автоматизираната система. Затова се налага дежурство на сеизмолог, който да следи информация и ако се налага, да я коригира... Обикновено това става с по-далечни земетресения като това на Крит, на около 700 км от нас".

По повод декларирането на съобщенията на сайта сеизмологът подчерта, че при автоматичното изпращане на съобщения се казва, че това е предварителна информация, която трябва да бъде уточнена от дежурния сеизмолог.

"Имаме два основни сървъра, дори три, които произвеждат независими решения. Подбира се най-вероятният, като подборът се случва автоматизирано"

Проф. Емил Ботев подчерта, че такива грешки не са причинени от остаряла техника, а от особеностите на дълбочинния строеж на земните недра, "които все още са недобре известни и водят до нееднозначно решение на т.нар. обратна геофизична задача".

Данните за труса в Крит

Трус с магнитуд 4,5 по Рихтер е регистрирано рано тази сутрин в морето край гръцкия остров Крит като епицентърът е бил на 87 км южно от град Йерапетра или на 454 км южно-югоизточно от Атина, показват данните на гръцкия институт по геодинамика. Според американския геологически институт обаче земетресението е било от 5-а степен по Рихтер, предаде АНА-МПА.

На 2 май в същия район беше регистрирано земетресение от 6-а степен. От тогава досега имаше още няколко по-слаби труса.