Президентът на Украйна Петро Порошенко и неговият съперник на предстоящия балотаж за нов държавен глава Володимир Зеленский си направиха днес кръвни проби за алкохол и наркотици, предаде ТАСС. Това бе едно от условията, поставено от претендента, за телевизионен дебат между тях преди балотажа на 21 април, което действащият президент прие.

Двамата обаче дадоха кръв за теста в различни лаборатории. Порошенко отиде в лабораторията на стадион "Олимпийски" в Киев - най-голямото спортно съоръжение в страната. Преди процедурата, която бе пряко предавана в "Ютюб", той подписа декларация, че доброволно дава кръв и че е съгласен резултатът от теста на бъде публикуван.

"Всичко мина много лесно", каза президентът след процедурата. Малко по-късно той изрази пред журналисти удовлетвореността си, че Зеленский е приел предложението му за дебати. "Защото това не е шоу, не е представление, а възможност да се получи информация, отговори за бъдещето на държавата за години, а може би и за десетилетия напред", каза той.

Порошенко обърна внимание на отсъствието на своя съперник, като изрази надежда, че той "ще събере мъжество и ще дойде на дебатите". Президентът обаче още не знаеше, че в същото време Зеленский отиде за аналогичен тест в друга, частна лаборатория, където също го очакваха журналисти. След като даде кръв, претендентът, събрал почти двойно повече гласове в първия тур на изборите от сегашния държавен глава, обеща да оповести резултата от теста след три дни. Той също уточни, че не е отишъл за кръвната проба на стадион "Олимпийски", защото не вярва на тамошната лаборатория. По данни на медиите, цитирани от ТАСС, медицинската служба на стадиона е под контрола над държавата.

Актьорът комик Володимир Зеленский се оказа изненадващ фаворит в президентската надпревара, след като на първия тур в неделя спечели 30,2 процента от гласовете срещу само 15,95% за Петро Порошенко. Сегашният президент с усилия успя да се класира за балотажа, изпреварвайки минимално третия в надпреварата - бившата украинска премиерка Юлия Тимошенко.

Зеленский, който досега се отказваше от преки дебати с Порошенко, преди два дни пусна, малко изненадващо, видеообръщение в социалната мрежа Телеграм, с което призова президента и свой съперник във втория тур на дебати, но при условие те да се състоят на олимпийския стадион в Киев.

"Вие ме призовавате на дебати, като навярно си мечтаете, че ще избягам. Не, аз не съм Вие през 2014 г. Приемам вашето предизвикателство. Но моето условие е: чакам Ви тук, на спортния комплекс "Олимпийски", дебатите ще протекат пред народа на Украйна", каза Зеленский. Той обаче постави още едно условие - кандидатите за президент да минават през медицински преглед, за да се докаже на народа, че сред тях няма нито алкохолици, нито наркомани.

"На стадион ли? Е, добре, да проведем дебати на стадиона. Очаквам ви, Володимир Олександрович!", отговори почти незабавно Порошенко във видеообръщение, като прие и двете му условия. По-късно Зеленский предложи Юлия Тимошенко да бъде модератор на дебатите, които според украинското законодателство трябва да се състоят в последния петък преди балотажа, тоест на 19 април.

Днес съветникът на Зеленский - Руслан Рябошапко съобщи в пряко телевизионно предаване, че кандидатът от партията "Слуга на народа" ще представи в най-скоро време, още преди втория тур, програмата си за първите 100 дни като държавен глава, както и своя екип. Съветникът обаче не посочи точна дата.

Възможен ли е такъв дебат в Русия

Възможен ли е в Русия "украински сценарий" на предизборна кампания е темата на редакционен коментар на руския в. "Ведомости", цитиран от Би Би Си.

Действащият президент Петро Порошенко, загубил с голяма разлика първия тур на президентските избори срещу комедийния актьор Володимир Зеленский, се съгласи да излезе на дебат с него на 70-хилядния Олимпийски стадион в Киев. "Това е ефектен обрат в и без това ярката украинска кампания, който е още по-впечатляващ за руската публика, защото да си представим дебати на действащия държавен глава с негов конкурент - независимо в какъв формат - е просто невъзможно", подчертава вестникът.

Вторият тур на президентските избори в Украйна е насрочен за 21 април. Дебатите на 19 април ще станат финален акорд на предизборната кампания, отбелязва в. "Ведомости". По мнението на руската редакция резултатът от дебатите е невъзможен за предсказване. Порошенко е несъмнено по-опитен в публичните дискусии по сериозни политически, икономически и социални теми. Зеленский обаче е опитен шоумен, който умее да задържа интереса на зрителите.

На снимката: Предизборен плакат с изобразен украински войник и надпис: "Гласувай, ние те пазим" по време на кандидатпрезидентската кампания в град Марийнка, недалеч от Донецк