Украинският президент Володимир Зеленски издаде укази за отстраняване от длъжност на началника на Службата за сигурност на Украйна Иван Баканов и на главната прокурорка Ирина Венедиктова, предава БТА, позовавайки се на информация от Ройтерс.

Указите за уволнението на Баканов, приятел от детството на Зеленски, и Венедиктова, която е начело на усилията по преследването на руските военни престъпления в Украйна, бяха публикувани на официалния сайт на президента. Венедиктова ще бъде заменена от Олексий Симоненко.

В отделен пост в "Телеграм" Зеленски каза, че е уволнил висшите държавници заради много случаи на колаборация на техни подчинени с Русия. Започнати са 651 углавни производства за държавна измяна и колаборационистка дейност на служители на правоохранителните органи. Над 60 служители на ведомствата, оглавявани от Баканов и Венедиктова, сега работят срещу Украйна в окупираните от Русия територии.

"Такова внушително количество престъпления срещу устоите на националната сигурност на държавата и връзките, установени между служители на силовите структури на Украйна и спецслужбите на Русия, повдигат много сериозни въпроси за съответните ръководители. Всеки от тези въпроси ще получи отговор", каза държавният глава.