Украинският президент Володимир Зеленски изрази в своето вечерно видеообръщение увереността си, че новоназначеният министър на отбраната Рустем Умеров е способен да рестартира министерството на отбраната на Украйна, предаде Укринформ, цитирана от БТА.

Президентът определи 41-годишния Умеров като силен и системен човек, който добре разбира отбранителния сектор.

"От първите дни на пълномащабната война той участва в преговорите за оръжия за Украйна. Много деликатни преговори. Продуктивни. Участва и в преговорите за освобождаване на наши хора от руски плен. В това отношение Рустем също има важни резултати за Украйна. Той може да рестартира работата на министерството на отбраната. Точно това е необходимо в момента", заяви Зеленски.

На датата, на която се отбелязва Деня на военното разузнаване на Украйна президентът отбеляза, че всички разбират колко обаятелни са украинските разузнавачи. "Истинска храброст, мощни резултати. Благодарих на ГУР (Агенцията за военно разузнаване) от името на цяла Украйна", каза Зеленски.

Президентът отстрани предшественика на Умеров - Олексий Резников, след обвинения в приемане на подкупи, отправени към представители на министерството на отбраната от страна на украински медии, като повечето от тях бяха свързани със снабдяването. Военни анализатори казват, че смяната на министъра на отбраната няма да има голямо въздействие върху украинските действия на бойното поле. Срещу самия Резников не бяха отправени обвинения за корупция, но той стана жертва на кампания за оклеветяване.

Във видеообръщението си Зеленски също така благодари на военнослужещите от Националната гвардия за тяхната работа.

"Дванадесета бригада със специално предназначение, която се сражава в източната част на нашата страна, е в състояние да изпълни своите задачи... Както и Трета и Петнадесета бригада на Националната гвардия, които се сражават в южните райони на страната... Благодаря ви, воини, за много, много ефективното унищожаване на окупаторите!", каза той.

Задачите пред Умеров

Също вчера, представяйки Умеров на високопоставени украински военни и представители на отбраната, президентът Зеленски очерта задачите пред Рустем Умеров, като наблегна, че на първо място трябва да възстанови доверието в неговото ведомство и да намали бюрокрацията след твърденията за корупционни скандали.

"...Ние се нуждаем от повече доверие. Доверие в решенията, които се взимат, доверие в процеса на снабдяването, доверие в доставките", заяви Зеленски.

Той допълни, че ако са нужни промени за доброто на украинските военни, те трябва да бъдат направени незабавно.

"Ние се нуждаем от нова философия на отношението към украинските военнослужещи. Хората не са за еднократна употреба", каза той.

Умеров заяви на свой ред, че неговите приоритети ще бъдат да превърне министерството на отбраната в основна институция за координация на отбранителните сили и, че ще работи за това всеки отделен войник да стане по-значим. Той обеща и че ще развие украинската военна индустрия и ще се бори с корупцията.

Новият министър също така каза, че ще се стреми към укрепване на международната коалиция от съюзници на Украйна и вероятно ще установи и "неочаквани партньорства".

Зеленски пък подчерта увереността си, че Умеров е способен да изпълни всички поставени пред него задачи.

Преди назначаването му за министър на отбраната Умеров оглавяваше украинската агенция за приватизация и си спечели авторитет с реформи в институцията и за това, че рестартира усилията на ведомството да продаде държавни компании, които са на загуба, на частни инвеститори въпреки войната.