Украинският президент Володимир Зеленски каза днес, че Русия ще се опита тази зима да "унищожи" електрическата система на страната му, както миналата година, когато засили масираните удари срещу критичната инфраструктура, предаде Франс прес.

"Тази зима руските терористи отново ще се опитат да унищожат нашата електрическа система", каза Зеленски в ежедневното си видеообръщение, излъчвано в социалните мрежи, и добави, че представителите на украинските власти са "напълно наясно с опасността", добавя БТА.

Междувременно украинският парламент одобри увеличение на разходите за отбрана до края на годината с 8,28 милиарда долара (303 милиарда украински гривни), съобщиха депутати, тъй като войната на Русия срещу страната продължава, предаде Ройтерс.

Средствата ще бъдат добавени към тазгодишното бюджетно финансиране за сектора на сигурността и отбраната, възлизащ на около 45,5 милиарда долара (1,67 трилиона гривни), което представлява 26,6 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната.

Роксолана Пидласа, председателка на парламентарната бюджетна комисия, съобщи във "Фейсбук", че Върховната Рада (украинският парламент) е одобрила законопроект за изменение на държавния бюджет за настоящата година, с което ще бъдат отпуснати допълнителни средства за нуждите на отбраната.

Според министерството на финансите 6,14 милиарда долара (225 милиарда гривни) ще бъдат използвани за финансова подкрепа на военния персонал, а 2,13 милиарда долара (78 милиарда гривни) - за закупуване на военно оборудване и други необходими разходи.

"Тези промени поставят два рекорда в историята на Украйна. Общите бюджетни разходи за първи път ще надхвърлят 92,4 милиарда долара (3,39 трилиона гривни), а дефицитът ще се равнява на повече от 54 милиарда долара (2 трилиона гривни)", заяви украинският депутат Ярослав Железняк в профила си в "Телеграм".

Промените в държавния бюджет за 2023 г., които са третите за тази година, изискват одобрението от страната на президента Володимир Зеленкси, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Правителството на Украйна планира да похарчи повече от половината от все още неодобрения бюджет за следващата година, или 46,3 милиарда долара (1,7 трилиона гривни), за сектора на отбраната.