Украинците трябва да разберат, че Русия разполага всички налични ресурси, за да спре настъплението на украинските войски в източната и южната част на страната, заяви украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от Ройтерс и БТА.

"Трябва всички да разберем много ясно, възможно най-ясно, че руските сили в нашите южни и източни земи правят всичко по силите си да спрат нашите войски", каза Зеленски в снощното си вечерно видеообръщение, след като проведе съвещание с висши военни командири.

"Затова всеки хиляда метра с които напредваме, всеки успех на всяка бойна бригада заслужава нашата благодарност", добави украинският президент.

Киев заяви, че от началото на войната в Украйна са били убити 237 180 руски войници

 От 24 февруари 2022 г. до 15 юли 2023 г. украинските въоръжени сили са елиминирали 237 180 руски войници, включително 590 войници през изминалото денонощие, се казва в изявление на генералния щаб на украинските въоръжени сили, публикувано във "Фейсбук" и цитирано от украинската новинарска агенция Укринформ.

В изявлението се казва още, че украинските сили са унищожили 4102 вражески танка (пет през изминалото денонощие), 8019 бронирани бойни машини (11 през изминалото денонощие), 4463 артилерийски системи (14 през изминалото денонощие), 680 реактивни системи за залпов огън, 425 системи за противовъздушна отбрана (две през изминалото денонощие), 310 хеликоптера, 3807 операционно-тактически дрона (24 през изминалото денонощие), 1273 крилати ракети, 18 плавателни съда.

Укринформ отбелязва, че данните подлежат на постоянна актуализация.

Бойци от ЧВК "Вагнер" са в Беларус и обучават беларуските сили, съобщи Минск

Министерството на отбраната на Беларус съобщи, че войници от наемническата компания "Вагнер" са пристигнали от Русия и обучават беларуските сили, предаде ДПА.

Местонахождението на бойците е предмет на множество спекулации, откакто финансираната от руското правителство компания, ръководена от Евгений Пригожин, организира миналия месец кратък бунт срещу ръководството в Москва.

Войниците на Вагнер започнаха работа като инструктори по редица военни дисциплини в лагер в град Осиповичи, на около 100 км югоизточно от столицата Минск, съобщи беларуското министерство на отбраната.

В канала си в "Телеграм" министерството публикува видеоклип, който според него показва как мъже в лагера се обучават да боравят с оръжие. Във видеото се казва, че бойците от "Вагнер" предават бойния си опит на беларуските въоръжени сили. В клипа се вижда също как беларуски войници благодарят за обучението.

"Вагнер" изигра важна роля при руската инвазията в Украйна. Бойците от компанията често се биеха редом с редовната руска армия и станаха особено известни при интензивните сражения около източния град Бахмут. При драматичен акт на неподчинение на Кремъл обаче през юни Пригожин накара наемниците си да окупират руския град Ростов на Дон, а след това изпрати военни колони към Москва.

Пригожин наеднократно е наричал руското военно ръководство корумпирано и некомпетентно и в продължение на месеци се оплакваше, че вагнеровци не получават достатъчно боеприпаси.

Путин определи бунта като "измяна". Малко преди войските му да стигнат до Москва, след преговори с Кремъл, в които посредник беше беларуският президент Александър Лукашенко, Пригожин нареди на силите си да се изтеглят. Лукашенко предложи на бойците на Вагнер убежище, ако откажат да служат в руската армия, както предложи Путин след бунта.

Пригожин и десетки негови командири се срещнаха с Путин в Кремъл няколко дни след бунта, но руското ръководство не огласи подробности от тричасовите разговори.

Оттогава "Вагнер" предаде голяма част от своите оръжия, боеприпаси и военно оборудване на руското министерство на отбраната. Путин увери наемниците, че се ползват с имунитет срещу съдебно преследване и им предложи договори с министерството. Твърди се обаче, че мнозинството от членовете на ЧВК-то все още стоят зад Пригожин, който се скри.

В последните дни в социалните мрежи се появиха предположения че армията на "Вагнер" може да е на път към Беларус.