Украинският президент Володимир Зеленски отиде в Херсон, за да присъства на официалната церемония по издигането на украинското знаме, съобщиха украинските медии.

Той награди отличили се украински войници, направи си селфи с тях и под снимките, които публикува в официалния си профил в Телеграм, написа лаконично: "Херсон е Украйна". Това става само няколко дни, след като Русия се изтегли от Херсон и украинската армия си върна контрола над града. 

"Продължаваме напред", каза Зеленски на войниците, строени на централния площад на Херсон. "Готови сме за мир, мир за цялата ни страна", добави украинският лидер.

Зеленски изрази благодарността си към НАТО и към останалите съюзници на Украйна за помощта, която оказват в конфликта с Русия, информира БТА.

На площада в Херсон се събраха и цивилни, сред които имаше родители с деца. Част от тях развяваха украински знамена, а други се бяха загърнали с националните флагове.

"Истински щастлив съм, можете да видите по реакцията на хората, че не става дума за нещо режисирано", каза още Зеленски. "Хората чакаха украинската армия, нашите войници, всички нас", коментира президентът.

В отговор на въпрос накъде може да продължат настъплението си украинските войници, Зеленски отвърна: "Не към Москва... Не ни интересуват териториите на друга държава".

Снимка: Официален профил на Володимир Зеленски в Телеграм

Украинският президент подчерта, че е било важно да посети Херсон, за да демонстрира подкрепата си за местните жители, които в продължение на осем месеца са били под руска окупационна власт.

Минути преди Зеленски да пристигне в Херсон, в центъра на града се чу звук от обстрел. След като украинският лидер завърши речат си, над града прозвуча ехо от артилерийска стрелба. По данни на очевидци президентът е прекарал в Херсон около 30 минути.

"Украинското контранастъпление, което принуди руските сили да се изтеглят от Херсон миналата седмица, е един от най-големите военни успехи на Украйна, откакто Русия нахлу на украинска територия през февруари", отбелязва Ройтерс по този повод.

Херсон е територия на Руската федерация, пък заяви днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков във връзка с посещението на Зеленски.