В обширно интервю за Ей Би Си Нюз от Киев украинският президент Володимир Зеленски повтори, че "никога" няма да се съгласи да отстъпи каквато и да е територия на руските нашественици, включително незаконно анексирания Кримски полуостров, но призна, че е възможен друг край на 500-дневната война.

В разговора с Марта Радац Зеленски не оспори информацията на "Вашингтон пост", че украински официални лица са казали на директора на ЦРУ Уилям Бърнс при неотдавнашното му посещение в Киев, че целта на новата контраофанзива е украинските войски да се приближат до границата на Крим и след това руският президент Владимир Путин да бъде принуден да започне преговори.

Запитан дали това е "осъществимо", Зеленски отговори: "Ами, абсолютно ясно е, че в този момент, когато Украйна достигне административната граница с временно окупирания украински полуостров Крим, е много вероятно Путин да бъде принуден да потърси диалог с цивилизования свят..."

Зеленски отговори и на въпрос за стойността на продължаващата американска подкрепа за страната му въпреки това, което той нарече "опасни сигнали" в американската политика за намаляване на помощта за Украйна в критичен момент от конфликта.

"Това е вътрешен, вътрешнополитически въпрос. Американците трябва да го решат и аз не бих искал да се намесвам", каза Зеленски. "Но за нас е важно да се запази двупартийната подкрепа за Украйна ... Разбираме, че от определени политици в САЩ идват опасни сигнали относно намаляването на помощта за Украйна."

Украинският президент заяви, че не изпитва "никакъв натиск" да постигне успех по-бързо, тъй като някои западни служители съобщават, че са разочаровани от бавния темп на контраофанзивата.

"Днес инициативата е на наша страна", каза Зеленски. "Напредваме, макар и не толкова бързо, колкото ни се иска. Но напредваме."

Запитан както за касетъчните боеприпаси, така и за Ф-16, Андрий Ермак, ръководител на президентската канцелария и един от главните съветници на Зеленски, заяви пред Ей Би Си Нюз, че Украйна може да успее и без самолетите, но с цената на повече жертви.

Зеленски заяви, че не вярва Путин да прибегне до използването на ядрени оръжия - макар че предупреди, че украинското разузнаване смята, че Русия може да е минирала Запорожката атомна електроцентрала, най-голямата в Европа, в подготовка на инсценирана експлозия, за да спре напредъка на украинските сили.

Зеленски определи предстоящата среща на върха на НАТО във Вилнюс, Литва, като "много важна".

Той обаче не потвърди дали ще присъства, а главният му съветник заяви пред Ей Би Си, че Зеленски "все още мисли върху това". Противопоставянето на членството на Украйна в НАТО, каза Ермак, се основава на това, което той определи като погрешни възгледи за Русия като рационален фактор и риска от ескалация на конфликта.

"Някои страни, за съжаление, не разбират реално сегашната Русия. Това не е страната на Пушкин, Чайковски, руския балет, една от най-силните армии в света. Това е страната [на] терористите", каза Ермак. "Ако слушам някакъв разговор за ескалация, за нас, украинците, той звучи малко странно. Какви още ескалации [ни] трябват? Мисля, че е време да се вземат исторически решения."

"Войната трябва да приключи със справедливост и мир и с възвръщане на териториалната ни цялост", каза той. "Защо?" Защото краят на горещия етап на войната и замразяването на конфликта няма да означава край на войната.»

Зеленски говори оптимистично и за бъдещето на страната си - когато и да приключи кръвопролитието.

"Украйна вече има място в света за себе си. Смятам това за факт", каза той. "Вече сме страна, която е уважавана, страна, която наистина се бори за човешки ценности, за човешки права, за свобода, за демокрация."

Превод Пламен Йотински, БТА.