Първите назначения на новия украински президент Володимир Зеленски предизвикаха критични реакции в страната, а изборът му за шеф на президентската администрация даже е смятан за незаконен, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Ден след встъпването си в длъжност Зеленски обяви снощи първите си назначения, които бяха очаквани с нетърпение след неясните му предизборни изказвания каква ще е неговата управленска програма и кой ще влезе в екипа му, когато само обеща, че ще "разбие системата" и ще поднови националните елити.

Новият украински президент избра за началник на администрацията си Андрий Богдан, един от главните съветници в кампанията му, но също адвокат на олигарха Игор Коломойски. (На снимката са Зеленски (вляво) и Богдан.)

Зеленски е обвиняван, че е марионетка на Коломойски. Той обаче отхвърля тези твърдения и уверява, че няма никакви политически връзки с него.

Коломойски е заподозрян в източването на 5,5 милиарда долара от най-голямата украинска банка, "Приватбанк", която бе спешно национализирана през 2016 г.

В юридическо отношение назначението на Андрий Богдан, който е заемал длъжности в правителството на сваления проруски президент Виктор Янукович, бе определено от някои анализатори като нарушение на закона за лустрация на кадрите от режима на бившия държавен глава.

Богдан отрече да е нарушавал етични или правни норми и заяви, че законът е несправедлив към него.

Според влиятелния вестник "Дзеркало Тижня" специалният пратеник на САЩ за Украйна Кърт Волкър твърдо е приканил Зеленски да не назначава Богдан заради връзките му с Коломойски.

Новият украински президент бе принуден да анулира указа си за назначаване на заместник-външната министърка Олена Зеркал за заместник-началник на администрацията му, като според някои медии тя е отказала длъжността. "Кариерата не бива да е в разрез с ценностите и принципите", каза единствено Зеркал по този въпрос.

Друго критикувано кадрово решение на Зеленски е днешното назначаване на лидера на партията му Иван Баканов за заместник-началник на службите за сигурност. Баканов, който няма никакъв опит в тази област, е приятел от детинство на Зеленски и бивш директор на групата му за спектакли "Квартал 95".

Тези назначения предизвикаха отрицателна реакция на инвеститорите, заяви Томас Фиала, шеф на инвестиционната група "Драгон Капитал" в Киев.

"Трудно е да си представи човек, че някой от обкръжението на Коломойски ще се завърти на 180 градуса и ще започне да работи за благото на страната, а не на олигарсите", добави той.