Администрацията на президента на Украйна Володимир Зеленски потвърди медийните информации, че той е получил покана от американския президент Доналд Тръмп за официална визита във Вашингтон, предаде ТАСС.

Зеленски благодари на Тръмп за поканата, се казва в съобщение на президентската администрация. В него се посочва още, че проектът на закон за засилване на поддръжката за Украйна, представен в Камарата на представителите на американския Конгрес, е важен сигнал за стратегическото партньорство между двете страни.

По-рано днес украински медии казаха, че по срещата на Тръмп със Зеленски "ще се проведе съдържателен разговор за уреждане на конфликта в Донбас, а също и за бизнес проекти".

Проектът на закона за предоставяне на подкрепа за Украйна с цел защита на нейната независимост, суверенитет и териториална цялост, представен в Камарата на представителите, предвижда засилване на отбранителната способност на украинската държава. В частност се предвижда продажба на летателни средства за отбрана, прехвърляне на въоръжение и укрепване на възможностите на Украйна да противодейства на кибератаки. Списъкът с видовете въоръжение, което може да бъде прехвърлено в Украйна, се допълва с противотанкови, противокорабни и противовъздушни системи. В документа освен това се предвижда предоставяне на Украйна на статут на главен военно-политически съюзник на САЩ.