Президентът на Украйна Володимир Зеленски остана недоволен от решението на ЕС, Г-7 и Австралия за таван от 60 долара за барел руски нефт, който се транспортира по море.

Русия ще печели по 100 милиарда долара годишно с въведения от Запада "таван на цената" на нефта, обвини украинският президент Володимир Зеленски в своето вечерно обръщение в канала си в Телеграм, разпространено от световните медии.

"За съжаление, без сериозни решения завърши дискусията за ограничаването на експортната цена на руския нефт в света. Не е сериозно решение да сложиш такъв таван на цените за руски нефт, който е напълно комфортен за държавния бюджет на държавата-терорист", изрази недоволство Зеленски, цитиран от пресслужбата на президентството.

"Логиката е очевидна - ако ограничението на цената на нефта е 60 долара, вместо, например, 30, за което говореха Полша и прибалтийските страни, то руският бюджет ще получи за година около 100 милиарда долара", пресметна Зеленски.

Според него това е слаба позиция и е въпрос само на време да се предприемат по-силни инструменти.

Цената на барел руски суров петрол се върти около 65 долара за барел, което е малко над европейския таван, което говори за ограничено действие на мярката в краткосрочен план, информира БТА. Киев предлагаше да се въведе таван върху двойно по-ниска цена на руския суров петрол.

Украинският президент коментира и бойните действия, като определи като най-сложна обстановката около Бахмут, в Донецка област. "В Донецка област - Бахмут, Соледар - сега, както по-рано, продължава да е най-горещо и много болезнено. Правим всичко, за да помогнем на нашите момчета в това направление", каза Зеленски. 

Междувременно президентът на Беларус Александър Лукашенко прие в Минск руския министър на отбраната Сергей Шойгу, предадоха ТАСС и БелТА.

По време на срещата Лукашенко заяви, че руската специална военна операция няма да се прекрати, ако Западът е настроен за продължаване на войната. Лукашенко добави, че опонентите на Русия засега не бързат да започнат преговори, пише БТА.

Шойгу пък благодари на Лукашенко за гостоприемството, оказвано на руските военнослужещи, дошли в Беларус, за да изпълняват задачи в рамките на съвместната руско-беларуска групировка.

Министърът на отбраната на Русия разговаря преди това със своя беларуски колега Виктор Хренин, предаде Ройтерс, като се позова на държавната беларуска новинарска агенция БелТА.

Двете страни са обсъдили двустранното военно сътрудничество и внесоха промени в споразумение за "съвместно гарантиране на регионална сигурност", съобщи агенцията, без да дава повече подробности.

Русия и Беларус официално са част от "съюзна държава" и са близки икономически и военни съюзници, посочва Ройтерс. Москва използва територията на Беларус за сборен пункт на своите войски в началото на своята инвазия в Украйна на 24 февруари.