Зелените печелят места на парламентарните избори в Швейцария, но националистическата Швейцарска народна партия е напът да остане водеща, сочат предварителни резултати, цитирани от световните агенции.

Зелените могат да отслабят контрола на десноцентристите върху властта. Двете швейцарски зелени партии получават по-голяма подкрепа на националните избори, докато другите партии не успяват да увеличат процентите си, допълва БТА.

Швейцарска народна партия (Демократичен съюз на центъра - ДСЦ) се очаква да отстъпи с 3,1 процентни пункта в сравнение с изборите през 2015 година, но запазва водещата си позиция с 26,3 процента от гласовете, според предварителни резултати, излъчени по обществената телевизия Ес Ер Же (SRG), цитирани от ДПА.

Левите Зелени се очаква да прибавят 5,6 пункта до 12,7 на сто, а центристката Зелена либерална партия вероятно ще прибави 3 пункта до 7,6 на сто.

Социалдемократите и либералите изглежда губят гласове, докато подкрепата за Християндемократическа партия на Швейцария остава почти непроменена (12 на сто), отстъпвайки четвъртата позиция на Зелените.

Все още не е ясно дали днешните резултати от вота ще доведат до някакви промени в състава на правителството в обозримо бъдеще, отбелязва АП.

Федералното събрание избира седем членове на Федералния съвет (правителството), които взимат решения с консенсус. Държавен глава и глава на правителството е президентът, който се избира от парламента на ротационен принцип между членовете на правителството за срок от 1 година само за един мандат, а гласоподавателите имат правото да се произнасят по политически проблеми чрез пряко гласуване на референдуми няколко пъти годишно.