Американският лекарствен регулатор разреши използването на ваксината срещу коронавирус на компаниите "Пфайзер" и "Бионтех" при деца от 5 до 11 години, предадоха световните агенции.

Така Агенцията по лекарствата на страната проправи пътя към началото на нов голям етап в имунизационната кампания. Той ще засегне 28 милиона деца в страната. Разрешението бе издадено след щателно проучване на резултати от клинични изпитвания, извършени от "Пфайзер" върху няколко хиляди деца, а само преди два дни американската експертна група даде положително становище за ваксината за деца от тази възрастова група.

Поставянето на ваксината би могло да започне още в началото на ноември.

"Децата съвсем не са защитени от вредите, които причинява Covid-19", напомни Питър Маркс, който временно оглавява Службата за изследване и оценка на ваксините към Управлението.

От началото на пандемията в САЩ са установени над 1,9 милиона случая на коронавирусна инфекция при деца от 5 до 11 години.

Над 8300 деца на тази възраст са били хоспитализирани, а около 100 са починали. Децата, заразили се коронавируса, може да развият мултисистемен възпалителен синдром, предупреди той.

Дозата за малки деца представлява една трета от количеството от ваксината на Пфайзер, препоръчвано за всички на възраст от 12 години нагоре. Модерна също проучва възможността ваксината й да се поставя на малки деца, отбелязва Асошиейтед прес.