Израел отвори отново сектори от икономиката си, включително молове и места за развлечения, а правителството заяви, че началото на връщането към нормалното ежедневие е станало възможно благодарение на факта, че ваксини срещу КОВИД-19 са поставени почти на половината от населението, предаде Ройтерс.

Магазините бяха отворени за всички, но достъпът до фитнеси, хотели и театри е ограничен - само за хора с т.нар. "зелен пропуск" или "зелен бадж" - тези, които са получили и двете дози от ваксина преди повече от седмица, или са възстановили се от болестта с предполагаем имунитет.

Притежателите на "зеления пропуск" могат да докажат статуса си, като представят сертификат за ваксинация или свалят приложение на здравното министерство, свързано с медицинското им досие. Стартирането на апликацията бе съпроводено с технически спънки.

Днешното смекчаване на мерките, точно една година след първия документиран случай на коронавирус в Израел, е част от правителствен план за по-широко отваряне на икономиката следващия месец, когато премиерът Бенямин Нетаняху ще се бори за преизбиране.

"Ние сме първата страна в света, която се съживява благодарение на милионите ваксини, които внесохме. Вземи"зеления пропуск" и се върни към живота", написа той в Туитър.

Носенето на маски и спазването на дистанция остават в сила. Танците в банкетните зали са забранени. Синагогите, джамиите и църквите са длъжни да намалят наполовина посетителите. Учениците от началното училище и от последните два класа на средното училище възобновяват присъствените занятия.

Израел е поставил поне една доза от ваксината на "Пфайзер" на над 46% от своето 9-милионно население, според министерството на здравеопазването. Вчера то заяви, че рискът от заболяване от COVID-19 е спаднал с 95,8% при хората, получили и двете дози.