САЩ ще се присъединят към глобалната кампания, стартирана от Нова Зеландия, за изкореняване на екстремисткото насилие онлайн, съобщи говорителката на Белия дом Джен Саки - завой в американската политика две години след отказа на администрацията на бившия президент Доналд Тръмп да участва, предаде Ройтерс.

Инициативата бе подета от новозеландския премиер Джасинда Ардърн и френският президент Еманюел Макрон през 2019 г., след като въоръжен нападател уби 51 човека в две джамии в Крайстчърч, предавайки на живо касапницата във Фейсбук.

В официално изявление късно снощи Саки обяви, че САЩ ще се присъединят към "Призива от Крайстчърч" за действия за елиминиране на онлайн съдържанието, свързано с тероризъм и екстремистко насилие.

Противопоставянето срещу използването на интернет от терористи и екстремисти за радикализация и вербуване е важен приоритет за Съединените щати. Присъединяването към коалицията от правителства и компании, одобрили "Призива от Крайстчърч", потвърждава необходимостта от колективни действия, подчерта Саки.

Ардърн заяви днес, че САЩ са били конструктивен и ангажиран партньор по много въпроси, свързани с "Призива" от началото на инициативата и че съобщението на Белия дом придава официална форма на тези отношения и представлява обещание за още по-тясна съвместна работа.

Вашингтон "няма да предприема стъпки, които биха нарушили правото на свобода на словото и на свободно сдружаване, защитени от първата поправка на американската Конституция, нито ще наруши разумните очаквания за опазване на личното пространство", уточни Саки

Говорителят добави, че САЩ ще участват във виртуална среща на върха на 14 май по повод втората годишнина на кампанията.