Кметът на Лондон обяви ден без автомобили в града. Той ще се състои на 22 септември, а за целта ще бъдат затворени 20 км пътни артерии., съобщава "Гардиън". За първи път в Лондон ще се затвори главните пътища в центъра на града.

Садик Хан, наричан "лондонската сензация",  ще ограничи движението дори край Лондонския мост, Тауър Бридж и голямата част от Лондонското Сити. Инициативата има за цел да допринесе в борбата със замърсяването на въздуха в столицата. Според последните статистики, в града с високи регистри на замърсяване живеят над 2 милиона души, а 400 хиляди от тях са деца.

В областите на града, където няма да има коли, ще се насърчава колоезденето, ползването на обществения транспорт и уличните игри.

Хан каза, че денят ще даде възможност на хората да оставят колите си и да се впуснат в приключение на открито  -   пеша или с велосипед.

"Насърчавам колкото се може повече лондончани да се включат в забавлението и да видят града от друга гледна точка," каза кметът.

Събитието бе посрещнато предпазливо и дори леко скептично от обществото.

Ариеба Хамид от "Грийнпийс" - Великобритания го определи като вълнуващо.

"Вълнуващо е да се види, че Лондон възприема идеята да има ден без автомобили, нещо, което големите градове по света от Париж до Богота са пробвали ... Намаляването на токсичното замърсяване на въздуха и въглеродните емисии е от съществено значение, но  то далеч не е единствената цел. Говорим и за  възстановяването на нашите улици", отбеляза тя. 

"Как би изглеждал един град без тютюнев дим?", коментира Фиона Съдърланд от лондонската благотворителна организация, която организира повече възможности за игра на децата в града. "Дава се възможност на хората да станат свидетели на една възможна трансформация. Когато колите вече не доминират, ще си спомним за това, което често подминаваме - ценното време в публичното пространство - на открито. За няколко часа децата, чийто живот е най-негативно засегнат от трафика, ще имат приоритет. Надяваме се, че това ще бъде началото на дългосрочната промяна", коментира тя. 

Д-р Одри дьо Назел, академик в Центъра за екологична политика в Imperial College London, каза, че събитието е важно, за да покаже на хората колко приятно е в града без автомобили.

"Да бъдеш наясно с мащаба на проблемите със замърсяването на въздуха не е достатъчно. Осланяйки се само на това, което градската култура предлага, би направила Лондон по-здравословен и положително настроен", каза тя.

Стотици дейности ще се проведат по затворените улици в централната част на Лондон, като 18 района планират да работят с жителите, за да създадат полета за игрите на открито. Очаква се повече от 150 000 лондончани да се присъединят. Миналата година след безпрецедентното съвместно разследване, депутатите определиха борбата със замърсяването на въздуха като "здравен приоритет номер 1 в национален мащаб".

Кризата на замърсяването на въздуха в Лондон е причина за 9000 ранни смъртни случая всяка година, съобщава изследването. Мащабът на проблема, оголен с цифри, звучи стресиращо на фона на световната тенденция, коментираха експертите. Повече от 50% от токсичното замърсяване на въздуха в Лондон е причинено от превозни средства, а неотдавнашно проучване на "Транспорт за Лондон" установи, че половината от лондончаните не осъзнават това.