Беларуският президент Александър Лукашенко каза днес на среща с руския външен министър Сергей Лавров, че проблемите в отношенията с Русия не са катастрофални, а могат да бъдат решени, предаде ТАСС. Преди срещата с Лавров беларуският президент разговаря по телефона с руския си колега Владимир Путин.

"Ние наистина проведохме открит, хубав разговор, въпреки че мнозина тук мислят, че между нас има искри - никакви искри няма между нас, проблеми има винаги", каза Лукашенко.

"Мисля, че ще ги решим. Това не са катастрофални проблеми", заяви той.

"Искрата е нужна за запалване, за да се движим напред", каза Лавров.

"Напълно вярно. Именно така ние разглеждаме нашите отношения. Разбира се, има достатъчно проблеми и при нас, и при вас. Такава е и пандемията, тя изостри много проблеми, също и на международно ниво, вие усещате и разбирате това по-добре от мен, при вас сега преизобилстват политическите проблеми във връзка с приемането на нови промени в конституцията, а при нас има президентски избори", заяви Лукашенко, като отбеляза, че затова в Русия и Беларус "всичко става успоредно като при братя".

Той изрази увереност, че ще могат да бъдат преодолени редица пандемии, включително информационната, икономическата, политическата, нефтената, газовата пандемия.

Лукашенко каза, че Путин му е предложил "ново лекарство, изпробвано в Русия и оказало се ефективно". Беларуският президент заяви, че е поръчал на здравното министерство да осъществи доставки от Русия на лекарството и то да бъде изпробвано за лечение.

Беларус се надява Русия скоро да отмени ограниченията за придвижване на граждани през общата им граница, заяви беларуският външен министър Владимир Макей след среща с Лавров.