Над половин милиард мъже и жени – близо 1 на всеки 9 възрастни – страдат от клинична степен на затлъстяване, показва изследване на Харвард, Имперския колеж в Лондон и Световната Здравна Организация (СЗО), цитирано от АФП, на която се позова БГНЕС.

През 2008-а, последната година за която има статистика, почти 1 от 7 жени и 1 мъж от 10 са страдали от затлъстяване. Прекомерното тегло причинява 3 милиона смъртни случая всяка година от сърдечни болести, диабет, рак и други болести, по данни на СЗО.
Според изследователите, "това ще струва десетки милиони предотвратими смъртни случаи, ако правителствата и здравните системи по цял свят не вземат бързи мерки", съобщава Lancet.

Проблемът е най-разпространен в богатите страни, като увеличението на наднорменото тегло е най-голямо в САЩ. Следват Нова Зеландия и Австралия при жените, и Великобритания и Австралия при мъжете – но много развиващи се страни, особено в Близкия изток и урбанизиращите се райони, наваксват.

Затлъстяването при мъжете е нараснало от 4,8% до 9,8% от 1980 г. до 2008 г., при жените повишението е било от 7,9 до 13,8%.

В Европа най-дебели са рускините и гражданките на Молдова, със среден индекс на телесното тегло от 27,2 и 27,1, а най-тежките мъже на континента са били в Чехия и Ирландия. От друга страна, швейцарките са били най-слаби, като французойките и италианките си оспорват второто място.
Италия е единствената страна в Европа, където средния индекс на телесното тегло при жените е намалял, спадайки от 25,2 до 24,8.

Изследването е показало и промени в кръвното налягане и нивото на холестерол. Западноевропейските страни имат най-висок холестерол в света, докато най-нисък е холестерола в Африка. Африка и Балтика обаче имат най-високо кръвно налягане – колкото в богатите страни преди едно поколение, но оттогава нивата са спаднали.

Данните показват, че промените в начина на живот – включително консумацията на животински продукти и физическата активност, могат да играят ключова роля в намаляването на сърдечносъдовите заболявания.
Неочаквано, затлъстяването не е само проблем на Запада – в Близкия изток няколко страни имат среден индекс на телесно тегло, малко по нисък от границата на болезненото затлъстяване.

Според експерти, затлъстяването е един от седемте здравни гряха, водещи и до увеличена заболяваемост от рак.