Шефът на центъра за противодействие срещу екстремизма в руската кавказка република Ингушетия Ибрагим Елджаркиев е застрелян в Москва. Това съобщи за ТАСС източник от спешните служби, предаде агенцията.

Около 18.30 ч. днес е започнала стрелба на ул. "Академик Анохин" в западен район на руската столица. Ранени са били двама души, впоследствие починали.

Ибрахим Елджаркиев и брат му Абдулахмед са били причакани от килъра на улицата. Той е изстрелял по жертвите си не по-малко от девет куршума като последните два изстрела са в главите им. След което на бегом се изнесъл от местопрестъплението. Камера в района е заснела убиеца - мъж с шапка, червено яке и тъмен панталон. В друг район на града е открито подозрително изоставено БМВ X7, с което се предполага, че убиецът е избягал.

ТАСС съобщава, че шефът на центъра на борба с екстремизма в Ингушетия е бил в Москва по лична работа, а не по служба. Източник от разследването е уточнил пред държавната агенция обаче, че приоритетна версия е конфликт между жертвата и религиозни екстремистки групировки в автономната република.

Елджаркиев оглавява силовата структура през декември 2017 г., след като предшественикът му влиза в затвора заради изтезания, прилагани в центъра.

По данни на източник от органите на реда атентат срещу Елджаркиев имало и през януари т. г. Когато висшият служител от структурата на федералното вътрешно министерство се връщал от Чечения в съседна Ингушетия, колата му била обстреляна с автомати. Трима полицаи, пътували с него, били тежко ранени, но той самият не пострадал.