От 14 месеца, тоест от първата вълна на коронавирусната пандемия, кралят на Бутан, неуморно обикаля страната, за да следи как се прилагат антиковидните рестрикциите, предаде Ройтерс.

Джигме Хесар Намгиал Вангчук снове пеша, с кола или на кон из монархията с население от 700 000 души, намираща се в съседство с тежко засегнатата от пандемията Индия. Облечен с традиционата роба гхо и с бейзболна шапка, с раница на гърба, кралят достига дори най-отдалечените кътчета на Бутан, намиращи се сред почти непроходими джунгли, обитавани от опасни влечуги, или сред високи планини. На няколко пъти след подобни пътешествия той трябваше да остане под карантина в хотел в столицата, тъй като националните санитарни протоколи го изискват.

Резултатът от обиколката на 41-годишния крал, който е учил в Оксфорд, е видима. В Бутан имa само един починал от коронавируса. В съседните Индия и Китай жертвите са доста повече.

Често пъти по време на обиколките кралят е придружаван от премиера Лотай Церинг, който е уролог по професия. Според него когато хората видят краля на живо и чуят съветите, които той им дава да се пазят от заразата, това има много по-голям ефект, отколкото публикуването на ръководни указания.

В последните седмици монархът вървя пет дни по пътека, която на моменти достигаше на 4343 метра надморска височина, за да благодари на здравни работници за техните усилия в отдалечени кътчета на страната.

Бутан има по един лекар на 2000 души население. Веднага след появата на пандемията, границите на страната бяха затворени, на места бяха въведени местни локдауни, а тестването за коронавируса беше ускорено.

Сраната ваксинира с първа доза от препарата на АстраЗенека 90 процента от населението, подлежащо на ваксинация. После обаче запасите се изчерпаха и сега властите търсят други препарати и обмислят използване на различна ваксина за втората доза.