Нов случай на предаден от МВР турски гражданин. Той е върнат на Анкара, след като е излежал 9-месечна присъда в наш затвор за незаконно влизане в България.

В родината си той е бил политик и кандидат-кмет в кюрдски град.

Съпартийците му определиха действията на българското правителство като "международно пиратство", съобщи bTV.

Журналистът Петър Нанев разказва. Това е Селахатин Юрюн. В края на миналата година търси политическо убежище у нас. Това става няколко месеца след местния вот в Турция, на който се е явил като кандидат за кмет на градчето Шърнак-Улудере.

Шърнак е размирен район, където често турските власти влизат в сблъсъци с бунтуващи се кюрди. Юрюн е член на прокюрдската и опозиционна Демократическа партия на народите.

У нас молбата на Юрюм за закрила е отхвърлена от Държавната агенция за бежанците.

"От датата на влизането в сила на решението, лицето вече не е в производство за международна закрила и не се ползва с правата на търсещ международна закрила, сред които и правото да пребивава на територията на съответната държава", казват от Държавната агенция за бежанците.

Турският гражданин обжалва решението пред съда, който определя, че жалбата е редовна и допустима.

Но 11 дни преди да се проведе заседанието на административния съд, насрочено за 29 септември - МВР връща Юрюн в Турция, прилагайки Споразумението за реадмисия между ЕС и Турция.

Телевизията е попитала МВР защо:

"От извършените проверки в информационните масиви, за лицето е установено, че е с отказан статут на бежанец. За евентуално висящо дело не сме уведомени нито от него, нито от негов защитник".

"Това изявление показа, че тази държава и правителство са тотално банкрутирали. Нещо, в което е замесено Министерството на правосъдието, а Министерството на вътрешните работи да не е наясно, това е като виц".

Думите са на Хишар Узсой - депутат в турския парламент и член на Парламентарната Асамблея на Съвета на Европа.

"Това е тотално незаконен случай на международно пиратство. Българските власти се държат като гангстери", допълни Хишар Узсой.

Казва ни, че съпартиецът му Юрюн е вече в затвора в Одрин.

"Властите в България мислят, че са над закона. (...) Не знам какви мръсни сделки имат с президента Ердоган, но цената не трябва да бъде плащана от вече пожертваните кюрди", каза още Хишар Узсой.

 bTV е попитала Министерския съвет дали прави подобни услуги на президента Ердоган? Помолили представител на правителството да отговори пред камера, но получили писмена позиция:

"Българската държава спазва принципите и нормите на международното право. Българското правителство не прави услуги на чужди правителства или държавни глави".

 Потърсили са и мнение и от екипа на oмбудсманa:

"Практиката на съда посочва, че държавите са свободни да контролират влизането, престоя и депортирането на чужденци, но те са задължени да не ги депортират в държави, в които съществува риск от малтретиране", заяви Свилена Игнатова.

Преди дни германското авторитетно списание "Шпигел" публикува разследване с твърдение, че премиерът Бойко Борисов и бившият главен прокурор Сотир Цацаров са нарушили международни конвенции, за да помогнат на Турция да преследва опоненти на президента Ердоган. Изданието изнесе нови данни по казуса с Абдула Бююк от 2016 г.