Компанията "Токио електрик пауър", която управлява АЕЦ "Фукушима 1", прикрепи плоскостите от полиестерни влакна към стоманени рамки върху Първи реактор, за да попречи на изтичането на радиоактивни вещества във въздуха.
Това обясни  говорителят на компанията Такео Ивамото, предаде ДПА.

След като централата бе засегната от земетресението със сила 9 и последвалото цунами на 11 март, серията от взривове и пожари причиниха изтичане на радиоактивни вещества в околната среда от три реактора.

Компанията възнамерява да покрие и Трети и Четвърти реактор, пише агенцията, цитирана от БТА.

Щетите от аварията в атомна централа са 5,691 трилиона йени (около 74 милиарда долара), по оценка на Японската комисия по атомна енергия, предаде преди дни РИА Новости, цитирана от БГНЕС.
В основата на своите изчисления експертите са поставили данни от авариите в съветската АЕЦ в Чернобил и американската "Тримайл айлънд".

Така те са изработили сравнителна таблица за мащабите на замърсяването, която съдържа данни за броя на евакуираните и на пострадалите.

По оценката на японските специалисти загубите при демонтажа на четирите реактора на авариралата централа са 1,115 трилиона йени (14,9 милиарда долара). Още 4 трилиона йени (около 52 милиарда долара) трябва да бъдат изразходвани за компенсации, дезактивиране на заразените райони и други мерки за ликвидиране на последиците от катастрофата.

Оризът, прибран от префектура Фукушима, е безопасен за ядене, след като изследванията за радиоактивни материали от посевите показаха стойности под лимита, определен от правителството, съобщи междувременно агенция Киодо.

Радиоактивните изследвания от прибрания ориз във всички райони на Фукушима, където се отглежда тази култура, показаха стойности под лимита от 500 бекерела на килограм, определен от правителството.

Властите във Фукушима разшириха през септември зоните за инспекции близо десетократно до около 300 района, след като радиоактивен цезий от 500 бекерела за килограм беше открит в проба от ориз, взета преди сезона на жътвата, в град Нихонмацу, на 56 км западно от ядрената централа.