Предварителните резултати от частичните избори за Сенат в американския щат Джорджия свидетелстват за оспорвана надпревара, предаде ДПА.

На частичните избори кандидатите на републиканците и демократите се съревновават за две сенаторски места. Резултатът от изборите ще определи кой ще контролира горната камара на американския Конгрес.

Един срещу друг в битка за едното сенаторско място са досегашният сенатор от Републиканската партия Дейвид Пердю и кандидатът на демократите Джон Ософ.

Към настоящия момент, при преброени около 86 процента от бюлетините Пердю води на Ософ с 51,3 срещу 48,7 процента от гласовете, предаде Ройтерс.

В другия изборен двубой сенаторката от Републиканската партия Кели Лофлър се изправи срещу демократа Рафаел Уорнок. Според екзитпол демократът Рафаел Уорнок печели втория тур срещу настоящата сенаторка, републиканката Кели Лофлър.

При преброени 85 процента от бюлетините Лофлър водеше на Уорнок с 50,9 срещу 49,1 процента от гласовете.

Възможно е тези частични избори да са "вашият последен шанс да спасите Америка такава, каквато я обичаме", написа в Туитър президентът Доналд Тръмп.

"Властта е във вашите ръце", обърна се също от Туитър избраният за президент Джо Байдън към избирателите в Джорджия. Вчера в Атланта той подчерта, че традиционно консервативният щат може да определи траекторията на САЩ "за следващото поколение".

Щатската столица Атланта е бастион на демократите, но редица селски райони в Джорджия са крепости на републиканците.

Залогът е голям

Изходът от надпреварите е решаващ за контрола върху горната камара на Конгреса на САЩ. Демократическата партия трябва да спечели и двете места, за да сложи ръка на Сената. В момента републиканците имат 50 сенатори, а демократите - 48.

Ако двете партии имат по равен брой места в Сената, то тогава решаващ при гласуванията ще е вотът на вицепрезидента на САЩ, демократката Камала Харис, която по конституция е председател на горната камара на Конгреса.

Демократите вече контролират Камарата на представителите.

Какво предстои

Днес двете камари на Конгреса на САЩ ще се съберат на съвместно заседание във Вашингтон, за да утвърдят победата на демократа Джо Байдън на президентските избори на 3 ноември. Доналд Тръмп отказва да признае своето поражение, което обяснява с измами, и вчера отново призова вицепрезидента Майк Пенс да откаже да утвърди победата на Байдън, както изисква протоколът.

За днес във Вашингтон е насрочен голям митинг в подкрепа на Тръмп. Привърженици на американския президент вече се събират в столицата.