Заразяването с коронавируса, предизвикващ пневмония от нов тип, може да стане от разстояние два метра.

"Всички трябва да носят защитни маски и максимално да съкратят броя на близките контакти, за сегашния момент под близки разбираме на разстояние от един до два метра", заяви представителят на Държавната комисия по въпросите на здравеопазването в Китай Ли Синван цитиран от в. "Женмин жибао" и ТАСС.

Той добави, че коронавирусът се разпространява главно по въздушно-капков път, но е възможно човек да се зарази и по контактен път.

"Ако вирусът попадне на кожата на ръцете ви и по невнимание потъркате очите си, можете да се заразите. Затова е необходимо да се носи защитна маска, да се мият старателно ръцете - това снижава риска от разпространение на вируса и заразяване с него", каза още Ли Синван на брифинг.

Китай уведоми Световната здравна организация за пневмония от неизвестен тип в Ухан на 31 декември 2019 г. На 7 януари беше установен причинителят й - коронавирус 2019-nCoV, който вече достигна Южна Корея, Тайван, Тайланд, Непал, Виетнам, Саудитска Арабия, Сингапур, САЩ, Канада, Франция и Австралия.

Смъртните случаи от новия коронавирус в Китай вече станаха 106, а броят на заразените нарасна на 4547.

Южна Корея пък планира да евакуира с чартърни полети тази седмица своите около 700 граждани от град Ухан, епицентър на епидемията от новия вирус в Китай, съобщи премиерът Чун Се-кюн, цитиран от Ройтерс и БТА. Самолетите ще пристигнат в китайския град в четвъртък.

Южнокорейските власти съобщиха също, че ще използват полетите, за да доставят 2 милиона маски и други материали, за да помогнат на Китай в усилията за овладяване на епидемията.

Северна Корея пък обяви, че взема спешни мерки, за да спре разпространението на вируса от съседен Китай, предаде Асошиейтед прес. Основният вестник в страната "Нодон синмун" посочи, че властите затягат карантинните мерки по летища, пристанища и в пограничните райони, и подлагат на медицинско наблюдение хората, които се връщат от пътувания в чужбина. Властите ще въведат едномесечна карантина за всички чужденци, пристигащи от Китай.

До момента Северна Корея не е съобщила официално за случай на новия вирус.

Тайланд обаче съобщи за шест нови случая на заразени с китайския коронавирус, с което заболелите в страната стават 14. Тайландски власти казаха, че планират да започнат скрининг на всички пристигащи от Китай за симптоми на вируса.

Междувременно беше регистриран четвърти случай в Европа - той е в Германия, след три във Франция. И в Румъния проверяват съмнителен случай на студент, който скоро се е върнал от Китай и се е разболял.

Българският премиер Бойко Борисов обяви, че ако китайските власти разрешат, ще изпрати самолет, който да прибере четиримата наши студенти там.

Вчера Световната здравна организация (СЗО) коригира оценката си за заплахата, свързана с появилия се в Китай коронавирус, като я промени от "умерена" на "висока" в международен план и призна, че е допуснала "грешка във формулировката" в предишните си доклади.

В същото време инженери от Whiting School of Engineering на университета "Джонс Хопкинс" Балтимор, щата Мериленд, създадоха приложение, чрез което може да следи в реално време как и къде се разпространява коронавирусът. Чрез интерактивната карта в сайта може да се следи колко заразени и жертви има във всяка част на планетата.

Скрийншот: gisanddata.maps.arcgis.com