Заразените от болестта COVID-19 хора могат да предадат вируса няколко дни преди появата на първите симптоми, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес и БТА. Те идват в момент, когато много страни усилват мерките, целящи да се спре разпространението на пандемията. 

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър медисин".

Получените резултати изглежда оборват някои вече въведени мерки, като търсене на хора, които са били в контакт с пациенти, чиито проби за новия коронавирус са положителни, защото в случая става въпрос за момент, когато симптомите са налице. 

Ако заразените с COVID-19 са преносители преди да проявяват симптоми, това означава, че и контактните лица са много повече, отколкото се търсят в момента. 

Учените сравнили клинични данни за предаване на вируса от пациенти в болница в Гуанчжоу с други данни, за които се предполага, че един човек е заразил друг. Целта била да се направят заключения за периода на заразяване.

Екипът под ръководството на Ерик Лау от университета в Хонконг взел проби от гърлото на 94 пациенти и проследил нивото на заразяване в разстояние на 32 дни след появата на симптомите.

Било констатирано, че пациентите били носители на голямо количество от вируса от появата на симптомите, преди то прогресивно да намалее.

Нито един пациент не бил в тежко или критично състояние. Учените предположили, че инкубационният период е малко повече от 5 дни. Било заключено, че заразяването започнало 2,3 дни преди появата на симптомите и достигнало свой пик 0,7 дни преди появата на първите признаци на болестта. Според учените 44 процента от вторичните случаи при верижното предаване на вируса са регистрирани през пресимптоматичния период.