Поставени под карантина в Южна Калифорния са в паника заради коронавируса. Над 200 души пуснаха петиция с искане за допълнителен надзор в центъра, където пребивават. Притесненията им са заради освободен по погрешка заразен пациент, който е върнат сред тях. Жената е с потвърдени тестове за заболяването, но от сряда е при здравите под карантина. 

Връщането на заразената при останалите предизвикало паника, пише "Гардиън". Тя е била върната в Калифорния от Ухан, където била на посещение при семейството си. От 8 февруари е под карантина и трябва да остане в поделението до 21 февруари.  

"Ситуацията може да се каже е извън контрол", заяви Блеър Зонг - 33-годишна координаторка на проекти от Сан Хосе, цитирана от "Гардиън".

"Това е основа за серия сериозни вътрешни конфликти - как така заразена е пусната сред здравите?", възмутена е Зонг, която е сред поставените под карантина. 

Изолираните жители имат дневен график, който включва три хранения, две проверки на температурата на ден и ежедневна среща с медиците, които им дават актуална информация за ситуацията в света. Зонг прекарва дните си в писане в дневника си, гледане на телевизия и упражнения на открито във военната база.

"Чувствам се напълно добре", казва още Зонг пред "Гардиън". „Персоналът работи усилено, за да се грижи за всички ни и всеки ден става все по-добре".

В петицията, публикувана в сряда, хората под карантина настояват за доставки на защитна екипировка в помещенията, осигуряване на дезинфекция на ръцете в обществени пространства, включително на детската площадка и почистване на общите части по-често.

От базата са отказали коментар за допуснатата грешка, но в официално изявление признават, че освобождаването на пациента е в резултат от объркване.

Няма проблеми с тестването на заразената или крайните резултатите.

Жената е била превозена с микробус с трима други пациенти. Всички са носели специалните маски по пътя си обратно към военната база.

Според медиците, тя не е в напреднал стадий на заразата. Има само кашлица.

Нейната инфекция е 13-ия известен случай на вируса в САЩ.

Детайлите по обърканото и освобождаване от болницата не бяха публикувани. В същия ден са били освободени още 195 евакуирани лица. Те са били чисти след последния скрининг. 

"Пациентите в базата спазват правилата, наложени под карантината. Чувствам се сигурна и не съм особено съгласна с петицията", каза още Зонг.

 „Тук всъщност ми е много по-спокойно. Хората продължават да се оплакват от храната, но това е карантина, а не ваканция.“, цитира "Гардиън". 

Междувременно в Русия е заведоха дело срещу жена, избягала от карантината в инфекциозната болница в града. Главният санитарен инспектор на Санкт Петербург заведе дело срещу Алла Илина, съобщиха пред журналисти в четвъртък от пресслужбата на градския съд.

Илина се върна в началото на месеца от Китай и била поставена под карантина в инфекциозната болница. Но разработила план за „бягство“, като успяла да отключи вратата на изолационната.

Властите заявиха, че пациентката е извършила административно нарушение, като не е спазила карантината за неразпространение на коронавирусната инфекция и е застрашила както своето, така и здравето на други хора.

Във връзка с това жената трябва да бъде изолирано.