За два случая на неспазване на карантина в Норвегия и Русия съобщиха световните агенции. И при двата се оказало, че нарушилите карантината са носители на новия коронавирус.

Полицията в Норвегия глоби 20 000 крони (1650 евро) заразен с коронавируса норвежец, който през изминалия уикенд отишъл на купон, вместо да си стои в къщи. Полицията не съобщава пол, възраст или местожителство на провинилия се, който отишъл да се весели в събота в нарушение на нареждане на нареждането да спазва домашна карантина, след като се е установило, че е заразен.

Ако глобата не бъде платена, нарушителят може да бъде наказан със затвор до 40 дни.

Норвегия е въвела гъвкава карантина, в която хората, които са заразени или вероятно заразени, но не се налага да бъдат приети в болница, трябва да си стоят у дома, а останалите хора могат да излизат сравнително свободно, като властите все пак препоръчват ограничаване на социалните контакти. В Норвегия има потвърдени 2371 заразени с коронавируса и осем починали.

Руската полиция пък започна разследване на специалистка по епидемии, която не е спазила срока на задължителна домашна карантина и продължила да работи след връщане от чужбина, след което се оказало, че е заразена с коронавируса.

Руският Следствен комитет съобщи в изявление, че жената е била в Испания от 6 до 9 март, без да предупреди началниците си. Испания е едно от главните огнища на зараза с коронавируса в Европа.

Жената е преподавател във факултета по инфекциозни болести на университета в Ставропол и специалист по този тип заболявания в здравното министерство.

При завръщането си от Испания епидемиологът не е спазила задължителния срок от 14 дни самоизолация, която беше въведена от руските власти на 5 март за ограничаване разпространението на епидемията.

"Жената е продължила обичайния си начин на живот: изнасяла е лекции в университета, участвала е в конференции и е посетила различни институции и ведомства", заяви руската полиция.

На 17 март тя е приета в болница след влошаване на здравето и тогава се установява, че е заразена с коронавируса.

Междувременно полицията в черногорски град Тиват е задържала друга руска гражданка по подозрение за разпространяване на невярна информация за коронавируса, с което е предизвикала паника сред населението.

Полицията съобщи, че рускинята написала в една от социалните мрежи, че в Черна гора с коронавирус са заразени 1000 души, шестима са умрели и страната я очаква сценарий като в Италия.

Освен това рускинята твърдяла, че персоналът на хотел Авала в Тиват е заразен с коронавирус и е хоспитализиран.

Арестуваната руска гражданка ще бъде изпратена при прокурор в Котор.

По официални данни в Черна гора има 22 заразени с новия коронавирус и един смъртен случай, за който бе съобщено днес.