Само допреди година, 35-годишният британец Дрюв Боруа е бил консултант в областта на мениджмънта и е прекарвал по 14 часа на ден пред компютър.

Животът му се променя, когато по време на пътуване с яхта през Атлантическия океан, Дрюв и приятелите му попадат на две костенурки, оплетени в мрежа и плластмасови отпадъци. След като спасява костенурките, Дрюв осъзнава важността на проблема със замърсените води и решава сам да предприеме мерки.

Снимка: Rediff

Връщайки се обратно в Лондон, той сглобява велосипед от бамбук, поставя му 2 надуваеми сала и сглобява витло, което се задвижва от педалите на колелото. Монтира и две рибарски мрежи от всяка страна. С това свое изобретение младият мъж се движи по река Темза и я почиства.

Снимка: Rediff

Проектът "Темза" стартира преди година и плаващото колело вече обикаля реки из цялата страна. Осъществява се на всеки три седмици, а в него вече се включват и доброволци с канута и лодки. По време на последното почистване в Бирмингам са събрани 275 кг пластмасови отпадъци.

Снимка: Rediff

Когато не е на колелото, британецът работи с организации и бизнесмени, за да повиши общественото внимание върху проблема със замърсяването на водите и мотивира хората да ползват по-малко пластмаса в ежедневието си.

Снимка: Rediff