Борис Джонсън и Джереми Хънт ще се борят за министър-председателския пост във Великобритания, след като се класираха на първите две места на петия тур на изборите за нов лидер на консерваторите, обобщава в. "Гардиън".


Но екипът на бившия външен министър Джонсън беше обвинен в заговор с цел да бъде изхвърлен от надпреварата големият му съперник Майкъл Гоув. Министърът на околната среда Гоув изпревари с малка преднина външния министър Хънт на четвъртия тур, при който отпадна вътрешният министър Саджид Джавид.

Но когато бяха обявени резултатите от петия и последен тур, Хънт беше пред Гоув с два гласа. Подозрения предизвика фактът, че подкрепата за Джонсън се увеличи само с три гласа между туровете, въпреки че най-малко четирима поддръжници на Джавид бяха обявили открито своята подкрепа за бившия външен министър.

Лагерът на Джонсън смята, че Хънт, който гласува за оставане на Великобритания в ЕС и който е наричан "Тереза в панталони" от някои хора в британските парламентарни среди, няма да бъде толкова страховит противник, колкото би бил Гоув.

Гоув редом с Джонсън беше една от водещите фигури в кампанията за гласуване за излизане от ЕС на референдума през 2016 г., отбелязва изданието.