Швейцарските власти са издали по-рано заповед за арест на мъжа, заподозрян, че блъснал дете и майка му пред влак във Франкфурт, заяви германската полиция, цитирана от ДПА.

 

Вчера 40-годишният гражданин на Еритрея е бил видян да блъска 8-годишно момче и майка му от перона на централната жп гара във Франкфурт върху релсите. Жената успяла да се спаси и да избегне пристигащия влак, но детето загинало. Блъснат бил и още един човек, който обаче се задържал на перона.

Германските власти продължават да разследват мотивите за нападението, което полицията разглежда като убийство. Според правоохранителните органи мъжът не е познавал жертвите.

Заподозреният е бил известен на органите на реда за "други подобни престъпления в Швейцария", каза шефът на германската полиция Дитер Роман на пресконференция в Берлин. По думите му мъжът е обвинен, че заплашил своя съседка с нож, след което я заключил и избягал. Еритреецът, който е баща на три деца, пристигнал в Швейцария незаконно през 2006 г. и кандидатствал за убежище. Две години по-късно получил убежище и оттогава швейцарските власти го определяли като "добре интегриран", каза германският вътрешен министър Хорст Зеехофер на среща със служители по сигурността.

Швейцарската полиция заяви, че заподозреният, който е постоянен жител на кантона Цюрих, е получавал психиатрични грижи по-рано тази година. При обиска на дома му са били намерени документи, свързани с неговото лечение и диагноза.

Швейцарската полиция потвърди, че е издала заповед за арест на мъжа миналата седмица, след като той заплашил своя съседка и децата й и ги заключил в апартамента им.

Предвид нападението на гарата във Франкфурт Зеехофер призова за засилване на сигурността и по-голямо полицейско присъствие на жп гарите. Министърът също така повтори своя призив за повече видеонаблюдение на обществените места.

Служителите на централната гара във Франкфурт пък са организирали за тази вечер публично възпоменание за загиналото дете близо до мястото, където е било убито то.

Около 400 души участваха във възпоменание във Франкфурт за 8-годишното дете, предаде ДПА.

"Не можем да повярваме, че един живот, който тъкмо започна, трябваше да приключи така безсмислено", заяви Карстен Бауман, ръководител на християнска благотворителна организация, която инициира бдението.

Пастор Юта Йекел пък прикани към сплотеност, но и предупреди хората да не се оставят да бъдат подвластни на гнева и насилието.