Хиляди екоактивисти присъстваха снощи на церемония в Лондон по повод началото на две седмици протестни акции на движението за борба с глобалното затопляне "Бунт срещу унищожението" в 60 града в цял свят, предаде ДПА, на която се позова БТА.

Организацията обеща "мирни окупации на центрове на властта и спирането на работата им докато правителствата не предприемат действия по извънредната ситуация с климата и екологията", включително свеждане на емисиите парникови газове до нула до 2025 г.

"Церемонията за началото на демонстрациите събира хора от всички слоеве на обществото", написа организацията в Туитър. Тя съобщи, че и в Париж се е състояла подобна церемония едновременно с лондонската.

Планира се този път протестите да са пет пъти по-многобройни от предишните през април и "ще покажат как можем да изградим нова култура, която е по-силна и издръжлива", заяви организацията.

Лондонската полиция съобщи, че в събота в южната част на столицата са арестувани седем мъже и три жени "по подозрение в заговор за нарушаване на обществения ред" (виж по-долу).

От "Бунт срещу унищожението" добавиха, че полицията също така е конфискувала шест превозни средства, палатки и химически тоалетни.

В Берлин около 3000 екоактивисти протестираха пред сградата на германското правителство с искания за действия срещу глобалното затопляне и изчезването на животински и растителни видове.

Тази сутрин в столицата на Нова Зеландия Уелингтън стотици души блокираха централни пътища и министерства и нахлуха в банков клон.

Министър-председателката Джасинда Ардърн заяви, че никога няма да е против свободното изразяване на мнения, но добави, че възпрепятстването на хора да ходят на работа "не ни приближава непременно до исканите действия по отношение на климата".

Някои активисти се завързаха за розова кола без колела, а други - за розово корабче в акцията в бизнес района в центъра на Уелингтън.

По-късно стотици активисти окупираха клон на банката АНЗ, за да "я накарат да престане да инвестира в изкопаемите горива", казаха организаторите.

Блокадата беше водена от 80-годишната говорителка на "Бунт срещу унищожението" Мери Роуз. Тя заяви, че десетилетия бездействие по влошаването на климата и разпадането на екологичната верига са тласнали обикновени хора да поемат риска да бъдат арестувани.

"Като прабаба съм решена да помогна за пробуждането на света, за да могат внуците ми да имат същите избори като родителите си", каза тя.

Докторката по морска екология и изследвания на околната среда Сий Ротман заяви, че "е време да се постави границата и да се предприемат всякакви необходими ненасилствени действия, за да се избегнат необратими щети и ширеща се човешка нищета".

Това не е първата акция на организацията "Бунт срещу унищожението", която се опитва чрез провокации да привлече вниманието на обществото към опазването на климата. Организацията е основана във Великобритания, чиито привърженици излизат по улиците на градове по целия свят с искания правителствата да обявят "климатична и екологична извънредна ситуация".

Берлин се готви за транспортен хаос

Германската столица се готви за транспортен хаос днес, когато "Бунт срещу унищожението" планира да блокира важни пътни артерии и кръстовища. Влаковете и подземният транспорт няма да бъдат засегнати.

Протестът днес е насочен срещу половинчатата политика на Ангела Меркел.

"Първите протестни акции ще започнат на обяд на две ключови места в Берлин. За едната блокада на кръстовище имаме разрешение, втората ще е изненадваща. Там ще е и сборният пункт за следващите ни акции", заяви Луйен Ролуф от екоорганизацията. Той допълни, че в Берлин се очаква реч на германския капитан Карол Ракете, която в края на юни акостира с кораба си с 40 спасени в Средиземно море мигранти на борда.

Мирните протестни акции на гражданско неподчинение са предизвикани от наближаващата климатична катастрофа, каза Ролуф.

Около 1000 екоактивисти лагеруваха миналата нощ пред канцлерството, преди официално да поставят на началото на своя едноседмичен "климатичен лагер".

В програмата за седмицата на климатичния лагер в Берлин са включени уъркшопове, семинари, развлекателни прояви и ежедневни часове по йога, а за финал е предвидена демонстрация през идната неделя.

Лондон ври и кипи

Вчера британската полиция арестува 10 активисти преди планираните нови протести на "Бунт срещу унищожението" днес. Говорителка на полицията каза, че седем жени и трима мъже са арестувани по подозрение за конспирация за нарушаване на обществения ред.

"Бунт срещу унищожението" заяви на свой ред, че арестите представляват "ескалация на превантивната тактика на правителството и полицията" и допълни, че това е признак, че организацията е смятана за "значимо движение" от властите.

Фоторепортер на Ройтерс заяви, че видял полицията да разбива врата, за да влезе в сграда, използвана от "Бунт срещу унищожението", за да складира в него оборудване за планираните за понеделник протести.

През април организацията устрои 11-дневни протести в Лондон, които нарушиха транспортните връзки.

В четвъртък активисти на "Бунт срещу унищожението" напръскаха с червено сградата на британското министерство на финансите, за да привлекат вниманието към това, което те определят като провал на правителството да се избегне климатична катастрофа.

Бунтът в Париж

"Бунт срещу унищожението" и организацията "Младежи за климата" нахлуха вчера в търговски център на площад "Италия" в Париж с плакати с лозунги "Да кажем "не" на унищожаването на планетата!", "Да възстановим ресурсите!", "Стоп на международните компании!".

Дойдохме тук, тъй като места като тези са символ на производството, което унищожава дивата природа, каза участник в акцията.

При демонстрацията на няколко пъти се стигна до сблъсъци между протестиращи и охраната на мола, която повече от час се опитваше да разгони активистите. Демонстрантите напуснаха сградата едва след намесата на полицията.

През седмицата протести са планирани още в САЩ, Австралия, ЮАР.