Върховният съд в Гърция нареди днес разследване за възможни злоупотреби при управлението на европейски средства, предоставени на страната във връзка с мигрантската криза /2015-2016 г./, съобщава АФП.

Разследването, което досега беше "предварително", е било поверено на финансовата прокуратура, според съдебен източник. До разследването се е стигнало след серия статии в опозиционния печат, критикуващи лошо управление и възможно отклоняване от правителството на европейски средства.

През 2015 и 2016 г. ЕС отпусна средства за Гърция, предназначени да й помогнат да се справи с пристигането на гръцките острови в Егейско море, разположени в близост до турското крайбрежие, на близо един милион мигранти и бежанци, най-вече сирийци, отправили се към Европа.

Обвиненията в печата бяха отчасти подети от ръководителя на Службата за прием и регистриране на бежанци Андреас Илиопулос. В интервю за в."Филелефтерос" той изтъкна "незаконните действия" при управлението на тези средства.

Министърът за миграционната политика Димитрис Вицас реагира на това като поиска оставката му. Министърът отхвърли тези "фалшиви" твърдения.

Според Вицас Гърция е получила 570 милиона евро спешни средства, за да посрещне миграционния поток: 68 процента са били предоставени на международни организации като Върховния комисариат на ООН за бежанците и на неправителствени организации, а останалата част е отишла към гръцката държава и по-специално към министерството на отбраната, отговарящо тогава за създаването на около 40 лагера за мигранти.

В рамките на европейския бюджет Гърция разполага освен това до 2020 г. с 566 милиона евро за управление на мигрантската криза, от които 35 процента вече са били предоставени, уточни министърът.