Следващата седмица в Азербайджан и някои страни от Близкия изток започва изпитване на комбинирано поставяне на руската Covid ваксина "Спутник V" и британската на "АстраЗенека" и Оксфордския университет, заяви в четвъртък официален руски представител, цитиран от Ройтерс.

Първите резултати от съвместните изпитания се очакват през март, каза ръководителят на Руския държавен инвестиционен фонд (RDIF) Кирил Дмитриев.

Очаква се смесването на две сходни ваксини може да доведе до по-добър имунен отговор.  Така наречената Оксфордска ваксина, разработена от "АстраЗенека" и руската ваксина "Спутник V", дело на Изследователския институт "Гамалея" в Москва са много подобни, защото и двете съдържат генетичен материал от протеина Sars-CoV-2.

Фондът RDIF ще обяви и съвместни опити на руската ваксина с такава на голяма китайска компания, добави Дмитриев.

"Астра Зенека" започна да проучва възможността за комбиниране на различни ваксини за увеличаване на имунния отговор и обедини усилията си с други фармацевтични компании.

Тестват комбинация и на 2 различни типа ваксина

По-рано днес стана ясно, че и във Великобритания стартира проучване дали поставянето на различни ваксини при първа и втора доза може да дава същия резултат както използването само на една ваксина.

Изследването ще включва първа доза от ваксината на Оксфорв и АстраЗенека, последвана от втората доза или от ваксината на Пфайзер и Бионтех,

Университетът в Оксфорд обяви, че вече търси доброволци за изследването, наречено "COM COV", което ще изследва използването на различни комбинации от одобрени ваксини срещу Covid-19 за първата и втората имунизационни дози.

Матю Снейп, главен изследовател в проучването и доцент по педиатрия и ваксинология в университета, заяви, че ако се покаже, че ваксините могат да се използват взаимозаменяемо, това може да "увеличи гъвкавостта на доставката на ваксини и може да даде улики как да се увеличи полето на защита срещу нови вирусни щамове".

Изследването ще включва първа доза от ваксината на Оксфорд и АстраЗенека, последвана от втората доза или от ваксината на Пфайзер и Бионтек, или от допълнителна доза от ваксината на Оксфорд и АстраЗенека.

Виксините, които комбинират

РНК (или ДНК) ваксините  са най-новият и модерен подход във ваксинирането. При тях генетичен материал от вируса се вкарва директно в човешката клетка. Това на практика са инструкции към клетките да произведат сами антиген на коронавируса. Произведените антигени впоследствие привличат вниманието на имунната система, която реагира срещу тях и създава антитела, които ни защитават. РНК и ДНК ваксините работят по много сходен начин, но инжектирането директно на т.нар. информационна РНК спестява няколко стъпки в процеса в сравнение с използването на цяла ДНК.

COVID-19 ваксините на Moderna и Pfizer са РНК ваксини. Те са високоефективни и с голяма степен на безопасност - РНК от вируса не навлиза в ядрото на човешките клетки и не взаимодейства по никакъв начин с човешкото ДНК.

Предимствата й се, че се разработва лесно и бързо, както и високата й степен на безопасност.

Недостатъците й са, че са напълно нов клас ваксини, имат сложна логистика и съхранение при много ниски температури.

Векторните ваксини използват друг вирус като носител, чрез който да изпратят в човешките клетки генетичния код за направата на протеина - антиген на коронавируса. Такива вируси носители са например аденовирусите (вид вирус на обикновената настинка) или обезвреден вирус на морбили. Има два подтипа според използвания вирус носител - вектори, които все още могат да се репликират в клетките, и такива, които не могат, тъй като гените им за репликация са деактивирани. Такива са ваксините на Johnson & Johnson и AstraZeneca, които работят с нерепликиращи се аденовируси. Такива са и одобрените за локално използване ваксини на китайската CanSino и руската ваксина "Спутник V".

Използването на живи вируси като носители е силно ефективно, защото те причиняват по-силен имунен отговор. Има обаче и недостатъци - ако човек има изграден имунитет към вируса вектор, това може да намали ефективността на ваксината. Примери за такъв тип ваксини: Ебола, ваксини за животни.