Тази нощ ще започне голямото преместване от истанбулското летище "Ататюрк" към новото мега летище "Истанбул", предаде Анадолската агенция, позовавайки се на министъра на транспорта и инфраструктурата. На пресконференция в Истанбул Джахит Турхан заяви, че първоначалната операция по преместването ще отнеме общо 45 часа.

Всички полети и на двете летища ще бъдат преустановени едновременно за срок от 12 часа.

"Последният полет на "Ататюрк" ще бъде осъществен на 6 април в 2 часа местно време", уточни министърът. "Полетите до летище "Истанбул" ще постепенно ще се увеличат след 14 ч. на 6 април", добави той.

Министърът посочи, че понастоящем ежедневно от летище "Ататюрк" излитат и кацат по 300 самолета, като миналата година аеропортът е обслужил 465 хиляди полета.

До пет години летище "Ататюрк" ще заеме второ място сред летищата в света, обслужващи най-голям брой пътници, каза още министърът. След като обаче всички етапи бъдат завършени, летището ще се превърне в глобален авиационен център и ще се нареди на първо място, изтъкна той.

Летище "Истанбул" официално бе открито на 29 октомври м.г., на 95-ата годишнина от основаването на Република Турция.

Телевизия НТВ съобщава, че по време на преместването ще има затруднения в трафика в Истанбул, тъй като някои пътища ще бъдат временно затворени за движение.