Афганистанското правителство и талибаните откриха официално първите си мирни преговори в Доха, Катар, предадоха световните агенции.

Двете страни ще се опитат да намерят политическо решение след близо две десетилетия война, в която загинаха десетки хиляди бойци и цивилни.

Деветнайсетгодишният конфликт бележи и на-дългата военна мисия на САЩ в чужбина, продължила при трима президенти.

Церемонията започна в 9 часа местно време с четене на Корана, последвано от откриваща реч на министъра на външните работи на Катар.

Планирани са изказвания и на основните играчи в мирния процес, включително Абдула Абдула, председател на Висшия съвет за национално помирение и един от влиятелните афганистански политици, лидера на талибаните молла Абдул Гани Барадар и държавния секретар на САЩ Майк Помпейо.

НАТО и ЕС приветстват началото на мирните преговори

НАТО и Европейският съюз приветстваха началото на мирните преговори в Катар между афганистанското правителство и талибаните, предаде ДПА. НАТО, която оказва военна подкрепа на правителството в Кабул, изрази готовност да намали военното си присъствие в Афганистан, "ако условията позволят", за да подкрепи мирния процес. Управляващият съвет на алианса призова също така талибаните "да предприемат решителни стъпки към прекратяване на насилието", като подчерта, че атаките на ислямисткото движение срещу правителствените сили подкопават доверието в процеса и поддържат насилието на "неприемливо високо" равнище.

Върховният комисар на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел също приветства началото на преговорите в Доха, като ги нарече "разчупващ ледовете момент", и призова двете страни да го придружат с "незабавно, всеобхватно, общонационално и безусловно прекратяване на огъня".