В Ню Йорк беше открит съдебният процес срещу продуцента Харви Уайнстийн, обвинен в множество актове на сексуално насилие, предадоха световните агенции.

Облечен в тъмен костюм, бившият холивудски магнат пристигна малко след 9:00 часа местно време в съда в Манхатън, като се придвижваше с проходилка. Той се яви на първото изслушване по делото, което е възможно да продължи около шест седмици.

Изслушване беше от служебен характер и отне около един час. То бе белязано с остра размяна на реплики между главната адвокатка на защитата Дона Ротуно и прокурорката Джоан Илузи Орбън, което предвещава напрегнат процес.

Прокурорката обвини г-жа Ротуно, че е разпространила конфиденциална информация на медиите, докато адвокатката й направи забележка за използвания от обвинителката термин "хищник" по адрес на Уайнстийн.

Около петнадесетина жени манифестираха през това време пред съда, носейки плакати "Справедливост за пострадалите!"

Снимка: БТА

Сред протестиращите личаха знаменитости като актрисите Розана Аркет и Роуз Макгауън, които твърдят, че са станали жертви на сексуални посегателства от страна на Уайнстийн. Техните показания отпаднаха поради давност, припомнят агенциите.

Уайнстийн, който е на 67 години, бе сред най-могъщите продуценти в Холивуд. Той отрича обвинението, че е изнасилил две жени в Ню Йорк. Ако бъде признат за виновен по най-тежкото обвинение - сексуално нападение, той е заплашен от доживотен затвор.

Една от жените, бившата асистентка на продукция Мими Хейли, твърди, че Уайнстийн я е нападнал сексуално през 2006 г. Прокуратурата твърди, че Уайнстийн е изнасилил другата жена, чието име се пази в тайна, през 2013 г.

Общо над 80 жени обвиняват Уайнстийн в сексуално насилие. Тези обвинения създадоха и укрепиха движението #Аз също, в което стотици жени публично обвиняват влиятелни мъже в бизнеса, политиката, медиите и развлекателната индустрия в сексуален тормоз.

Снимка: БТА

Уайнстийн твърди, че ако е имал сексуални контакти, те винаги са били по взаимно съгласие.

Във вторник се очаква да започне подбор на съдебните заседатели. "Това дело е важно за десетките жени, преживели сексуално посегателство или насилие от ръцете на Харви Уайнстийн", каза Тина Чен, председател на фондация "Времето изтече", създадена по време на надигащата се вълна от обвинения срещу Уайнстийн.

Джуда Енгелмайер, говорител на бившия филмов магнат, съобщи миналата седмица, че двете жени, чиито обвинения са в основата на делото, са имали дългогодишни отношения с Уайнстийн.

В. "Ню Йорк таймс" и сп. "Ню Йоркър" първи писаха през октомври 2017 г. за обвинения в сексуално насилие срещу Харви Уайнстийн.