Френската полиция започна мащабна операция за премахване на бежанските лагери в Париж. Първите два - североизточната част на столицата, са обитавани от 600 до 1200 души и ще бъдат разчистени днес, предават Франс прес и БТА.

Около 600 полицаи придружиха нелегалните мигранти, настанили се в импровизирани палатки близо до столичното околовръстно шосе, до автобусите, с които ги откараха във физкултурни салони и центрове за настаняване в района. Мигрантите приемат акцията позитивно, защото се надяват да бъдат отведени на сигурно място. 

"Студено е и вали. Не зная къде отивам, но ще ида там с удоволствие, защото довечера ще имам покрив над главата", споделя 32-годишната Ава от Кот д'Ивоар, пристигнала във Франция преди година и неуспяла досега да си намери подслон.

Още снимки от ситуацията в Париж вижте тук >>

Операцията, най-мащабна за френската столица поне от година насам, се провежда в момент, когато вътрешният министър Кристоф Кастанер втвърдява тона, говорейки за миграционната политика. Вчера той увери, че всички лагери в североизточната част на Париж ще бъдат евакуирани до края на годината.

Тази операция не е случайна - "решението е взето в изпълнение на (правителствения) план", отбеляза полицейският префект на Париж Дидие Лалман.

Здравната министърка Аниес Бузин допълни, че пълнолетните кандидати за убежище ще трябва да чакат 3 месеца преди да получат достъп до държавната здравна система при случаи, които не са спешни.

В рамките на пакет с предложения за миграцията Франция обяви, че ще въведе мигрантски квоти за професионалисти в мярка, за която отдавна се обявяват крайнодесните партии.

По-добрата регулация и намаляването на миграционния наплив са тема, за която президентът Еманюел Макрон каза, че ще бъде в сърцето на следващите избори за държавен глава през 2022 г.

Гръцките власти също предприемат мерки в подобна насока. Те продължават процеса по прехвърляне на мигранти от приемните центрове на островите към континенталната част на страната, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.

Нови 168 бежанци и мигранти от Лесбос и Хиос пристигнаха в пристанището на Пирея в четвъртък сутринта, съобщи държавната информационна агенция ANA-MPA, цитирана от вестника. По-късно се очаква трансферирането на още няколко групи мигранти и бежанци от Кос, Лерос и други острови. След това те ще бъдат прехвърлени към приемни центрове във вътрешността на Гърция.

Решението на правителството в Атина за облекчаване на натиска в претъпканите центрове по островите предизвика негативна реакция в страната - в предходните дни в столицата бяха организирани протести, припомня изданието.