Великобритания и Германия изразиха безпокойство и опасения, че идва втора вълна на коронавирус. Здравните власти в двете страни наблюдават с притеснение увеличаването на случаите в Испания.

Испания съобщи за 905 нови случая на зараза с коронавируса за последното денонощие, като областите Каталуния, Арагон и Мадрид имат най-много случаи, предаде Ройтерс.

От своя страна германският федерален институт за заразни болести "Роберт Кох" коментира увеличаването на новите случаи на коронавирус в страната през последните дни, като настоя властите да посъветват хората да не пътуват в чужбина, особено за Испания, предаде Франс прес.

Това увеличаване е източник на голямо безпокойство за мен и за всички ни в института, заяви председателят му Лотар Вилер на първата си пресконференция от седмици, предаде Ройтерс.

То се дължи на това, че станахме немарливи, подчерта Вилер.

Той приветства факта, че във ФРГ има само 9 122 официално регистрирани смъртни случаи от новия коронавирус и страната се е справила относително добре с кризата в сравнение с редица съседни европейски държави, благодарение най-вече на строго спазване на здравните правила.

Вилер обаче изрази загриженост, че част от населението вече не спазва правилата достатъчно стриктно.

В продължение на няколко седмици успяхме да запазим стабилен броя на новозаразените, но от няколко дни наблюдаваме увеличение на случаите, каза Вилер.

Средният брой на новите случаи за денонощие в Германия за седмица се е повишил и в момента е 557, докато в средата на юли беше под 350.

Този успех ни показа, че можем да намалим разпространението на вируса, обясни Вилер, но за целта трябва "да продължим да спазваме здравните правила".

Вилер каза, че според него семейните празници в домашни условия са голям източник на нови зарази и подчерта, че и млади хора могат да бъдат носители на вируса и да заразяват своите родители, баби и дядовци.

Ръководителят на института "Роберт Кох" каза също, че пътуванията зад граница, които отново са разрешени, също отчасти са причина за относителното връщане на пандемията. Той посочи и някои държави, като Испания, където вирусът отново циркулира с тревожна сила.

ФРГ посъветва днес гражданите да не пътуват, ако не е наложително, до испанските региони Арагон, Каталуния и Навара зарази повишения брой заразени с коронавирус там.

Макар броят на заразените в Испания да е спаднал значително, на места в тези три региона има нови огнища, обясни министерството на външните работи на сайта си, предаде АФП.

През последното денонощие броят на новите случаи е 633 и почти се е удвоил в резултат на засилени социални контакти на празненства и на работното място, каза Вилер, цитиран от Ройтерс.

От своя страна Борис Джонсън също заяви, че неговото правителство има дълг да опази Обединеното кралство от втора вълна на коронавируса. Той каза това пред репортери в защита на препоръката на британските власти към техните граждани да не пътуват до Испания, ако това не е наложително, предаде Асошиейтед прес.

По думите на Джонсън британското правителство трябва да предприеме "бързи и решителни действия", ако сметне, че в дадена страна отново започва да се повишава рискът от разпространение на заразата.

"Нека бъдем напълно откровени за това, което се случва в Европа, при някои от нашите европейски приятели, опасявам се, че на някои места започват да се наблюдават признаците на втора вълна на пандемията", каза британският премиер.

Решението за по-строгата препоръка по отношение на пътуванията до Испания предизвика недоумение сред някои британци, отбелязва Асошиейтед прес. Испания е най-популярната дестинация за летните почивки на поданиците на Обединеното кралство.

По думите на Джонсън Великобритания ще наложи карантини и за хора от други страни, ако случаите на зараза там растат, както беше направено с връщащите се от Испания, които подлежат на задължителна карантина след завръщането си в Обединеното кралство, предаде Ройтерс.

Джонсън заяви, че британското правителство има задачата и дълга да не допусне пътуващите, които пристигат от тези места, да разпространяват болестта в Обединеното кралство.