Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент все още няма решение дали да подкрепи предложената от Европейския съвет за следващ председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен (представител на Европейската народна партия). Това съобщи председателят на парламентарната група Ираче Гарсия.

Днес в продължение на два часа представители на групата са разговаряли с Лайен и са й поставили няколко условия. Гарсия отбеляза като ключови за социалистите въпросите за опазването на околната среда, социалните права, миграцията и равенство на половете.

Искаме феминистка Европа, добави Гарсия.

Ще изчакаме отговорите по въпросите, които поставихме и следващата седмица ще решим. Ще опитаме следващата седмица да имаме обща позиция, поясни лидерът на парламентарната група.

За да бъде утвърдена, Лайен има нужда от поне 376 гласа в Европейския парламент. Засега не е ясно дали друга група, освен Европейската народна партия, би подкрепила изцяло предложението на Европейския съвет. По-късно днес Лайен ще отговаря в открити заседания на въпроси на евродепутати от групите "Обнови Европа" (бившата АЛДЕ) и "Зелени".

Очаква се днес или утре ръководството на ЕП да реши дали да включи в дневния ред на сесията следващата седмица гласуване по предложението Лайен да оглави ЕК. Ако бъде решено да се изчака, предложението ще бъде гласувано най-рано през септември.

Засега няма яснота как ще гласуват водещите парламентарни групи, липсва и програма за управлението на Лайен, отбелязват източниците на БТА в ЕП. По-късно днес Лайен ще направи изявление, в което се очаква да очертае целите си като ръководител на комисията.

ЕК под председателството на Жан-Клод Юнкер има правомощия да работи до 1 ноември. Ако дотогава не бъде назначено следващото ръководство на институцията, настоящите еврокомисари могат да останат на работа до приключването на процедурите. ЕП може да отхвърли Лайен и тогава Европейският съвет ще разполага със срок от един месец, за да направи ново предложение за ръководител на комисията.