Съд в Буш дю Рон в Югоизточна Франция от днес до 19 октомври гледа делото за убийството на милиардерката от Монако Елен Пастор, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Елен Пастор бе убита през 2014 г. в Ница. Сред обвиняемите по случая е Войчех Яновски, който е дългогодишен партньор в живота на дъщерята на Пастор и който беше почетен посланик на Полша в Монако.

Обвиняемите са общо десет. Днес на подсъдимата скамейка седнаха шестима от тях, сред които и Яновски. Те са обвинени в престъпен сговор, в убийство, поръчителство на убийство или съучастничество. За предполагаем поръчител се смята именно Яновски.

На 6 май 2014 г. 77-годишната Елен Пастор и нейният шофьор Мохамед Даруиш напускат болница в Ница с кола. Там Пастор била на посещение при сина си Джилдо, който преди няколко седмици получил инсулт. По колата на Пастор започва стрелба, тя и шофьорът й са тежко ранени. Те умират от раните си няколко дни по-късно.

Много бързо полицията намира следите на двамата предполагаеми убийци - двама жители на Марсилия, осъждани за трафик на дрога и за прояви на насилие. Единият от тях Самин Саид Ахмед, на 28 години, е обвинен, че е стрелецът. Но той отрича. Вторият - Ал Хаир Хамади, на 35 години, е обвинен, че играл ролята на съгледвач пред болницата.

Следователите чрез проследяване на телефонни разговори и на кадри от камери за видеонаблюдение стигат до предполагаемите поръчители. На 23 юни те извършват арести. Сред арестуваните е Силвия, дъщерята на милиардерката, и нейният партньор от 28 години - 69-годишният Войчех Яновски. Той е бизнесмен, но е имал трудности и в продължение на години е отклонявал за себе си или за фирмите си и голяма част от парите, прехвърляни всеки месец от Елен Пастор на Силвия, установяват следователите. Майката е превеждала месечно на дъщеря си 500 000 евро.

В ареста Яновски признава, че е поръчител на убийството и че е действал, воден от страст към партньорката си, която била тормозена и малтретирана от майка си. После се отрича от признанията си. Казва, че е бил подложен на натиск, че е бил заплашван с това, че Силвия ще бъде обвинена в убийство и затова е заявил, че той е бил поръчител.

Днес Яновски отрича да е замесен в убийството и обвинява своя бивш треньор Паскал Дориак. Дориак, който вече призна, че е организирал двойното убийство, твърди, че е бил манипулиран от Яновски, който го излъгал, че милиадерката била чудовище, че се отнасяла зле с дъщеря си Силвия и че планирала да остави парите си на сина си Джилдо.

В завещанието си Елен Пастор предвижда разделяне на богатството си между двете си деца - Силвия и Джилдо. Двамата ще бъдат граждански страни по делото.